Na vsebino

Polycom z evropskimi sredstvi do digitalno podkovanih kadrov

Polycomov obrat v Črnomlju.
Polycomov obrat v Črnomlju.

Polycom, eno najuspešnejših družinskih podjetij pri nas, bo s pomočjo evropskih sredstev izboljšal proces brizganja plastike, skrajšal čas razvoja, bolj pospešeno uvajal delo s sodelovalnimi roboti, v orodjarno dokončno vpeljali tehnologijo obogatene resničnosti ter usposobil delavce za delo v digitaliziranem podjetju.

Podjetje Polycom Škofja Loka, ki ima sedež v Poljanah, obrat pa še v Črnomlju, je proizvajalec izdelkov iz termoplastov in orodij, večinoma za avtomobilsko industrijo, pa tudi za industrijo hišnih aparatov in vodnih števcev.

Digitalizacija skupaj z družbama Lotrič in Flexido

Polycom skupaj s konzorcijskima partnerjema družbama Lotrič in Flexido izvaja projekt Poly-Digit, ki je financiran iz sredstev EU, in sicer iz programa za okrevanje in odpornost (NOO) za digitalizacijo. Za Poly-Digit bodo prejeli 1,3 milijona evrov nepovratnih sredstev, sami bodo projektu namenili še dva milijona evrov, razlaga Iztok Novak, izvršni direktor Polycoma in član poslovodnega odbora.

Polycom je bil skupaj s članoma konzorcija tako del enega od 23 konzorcijev, ki so bili uspešni na javnem razpisu za digitalno preobrazbo. Podjetjem je namenjenih 44 milijonov evrov, ki jim bodo na voljo v tem in prihodnjem letu.

»Pričakovani rezultati digitalne preobrazbe za nas so, da bomo bistveno povečali učinkovitost in produktivnost poslovanja, znižali stroške proizvodnje in poslovanja, za naša partnerja pa znatna izboljšava učinkovitosti obstoječih izdelkov in storitev ter razvojno-proizvodnih aktivnosti prek uporabe digitalnih tehnologij,« pravi sogovornik.

Katere so Polycomove naloge v okviru Poly-Digita?

Navedli bomo nekaj najpomembnejših.

Izboljšanje procesov brizganja in krajši čas razvoja

Polycom bo implementiral novo programsko opremo za simulacijsko brizganje, jo integriral v sistem z merilnimi metodami scam in pridobil znanje, potrebno za uporabo te opreme. Tako bodo lahko pri razvoju novih izdelkov – lani so imeli okoli sto novih projektov – izvedli simulacijsko brizganje in ga primerjali z dejanskimi rezultati brizganja – tu so glavna težava skrčki materiala. Informacije o odstopanju med enim in drugim brizganjem bodo posredovali simulacijskemu orodju, to pa jih bo upoštevalo pri naslednji simulaciji, ki bo tako bolj natančna.

»Tako bomo potrebovali manj vzorčenj za nov izdelek, s čimer bomo skrajšali čas razvoja, znižali stroške in dobili bolj kakovosten izdelek,« opisuje Iztok Novak.

Hitrejše uvajanje sodelovalnih robotov

Poly-Digit bo pohitril uvajanje sodelovalnih robotov v podjetje.

»Investicije v tovrstno avtomatizacijo procesov so bolj učinkovite. Sodelovalni roboti se lahko uporabljajo pri več vrstah procesov in niso vezani samo na en projekt. Tako se laže prevzemajo nekateri posli, saj ni tveganja, da take opreme ne bi mogli uporabiti pri katerih drugih projektih. V orodjarni bomo vpeljali paletni sistem 3R, zaradi česar bodo stroji lahko dlje časa delovali avtonomno. Paletni sistemi 3R so integrirani tudi v sistem MES (informacijski sistem za nadzor in vodenje proizvodnje) in sistem APS (napredni sistem planiranja),« sogovornik predstavlja naloge Poly-Digita.

Tehnologija obogatene resničnosti v orodjarni

V Polycomu so leta 2020 naredili prvi korak v smeri uporabe tehnologije AR (artifical reality) oziroma obogatene resničnosti. Začeli so jo uporabljati pri virtualni predstavitvi podjetja in procesov v tovarni, nadaljevali pa z uporabo v orodjarni. V orodjarni na leto naredijo približno sto kompleksnih orodij za brizganje izdelkov iz plastike. Hitro in kakovostno narejena orodja pa so ena njihovih glavnih konkurenčnih prednosti.

»Pilotni projekt uporabe tehnologij AR smo izpeljali v letu 2021, zdaj pa bomo s pomočjo evropskih sredstev izpeljali projekt, da tehnologijo obogatene resničnosti začnemo uporabljati pri izdelavi vseh naših novih orodij,« napoveduje Iztok Novak.

Povezava vseh strojev v enotno bazo

Uvedli bodo organizirano standardizirano bazo za zbiranje industrijskih podatkov, ki bo omogočila, da se podatki prenašajo v druge baze, in tudi povezljivost vseh naprav z drugimi informacijskimi sistemi znotraj podjetja.

Ne modri in beli, temveč zeleni ovratniki

Digitalizacija omenjenih in drugih procesov v podjetju zahteva tudi usposabljanje zaposlenih. Predsednik poslovodnega odbora in lastnik Polycoma Iztok Stanonik s tem v zvezi pravi: »Naš cilj je, da v nekaj letih z digitalizacijo presežemo delitev zaposlenih v podjetju na bele (pisarniške) in modre (proizvodne) ovratnike. Ob vpeljavi digitalizacije zaposleni v proizvodnji potrebujejo podobne kompetence kot tisti v pisarnah. Zato bodo tudi plače postajale postopoma primerljive in v Polycomu bomo imeli samo še zelene ovratnike.«

V letu 2022 prek 50 milijonov evrov

V Polycomu so lani poslovali uspešno. S 312 zaposlenimi so ustvarili 50,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, EBITDA je presegla pet milijonov evrov.

»Z v letu 2022 doseženimi rezultati smo zadovoljni. Leto je bilo zelo zahtevno, rast stroškov energije in rast poslovanja sta zahtevali dodatna obratna sredstva. Za letos načrtujemo nadaljnjo rast prodaje, EBITDA naj bi presegla 6,5 milijona evrov,« napoveduje Iztok Novak.

Vir: Finance

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj