Na vsebino

Znane ponedeljkove koronske okužbe

V ponedeljek je bilo opravljenih 1643 PCR-testov, s katerimi je bilo potrjenih 35 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih izidov testiranj je znašal 2,1 odstotka.

V bolnišnicah se zdravi 71 ljudi, trije manj kot dan pred tem. Zdravljenje na oddelku za intenzivno nego potrebuje 19 ljudi, število se je prav tako zmanjšalo za tri. Dan je minil brez smrti covidnih bolnikov. Skupno je v Sloveniji doslej umrlo 4419 covidnih bolnikov.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb po podatkih vlade znaša 29, število se je zmanjšalo za tri.

V Beli krajini so včeraj potrdili tri okužbe z novim koronavirusom, dve več kot dan prej. Dva pozitivna izida testiranj sta bila v Črnomlju, eden v Metliki.

V belokranjskih občinah je trenutno 16 aktivnih primerov okužbe: Črnomelj 11, Metlika 4, Semič 1.

Po državi se nadaljuje množično cepljenje brez naročanja. Jutri med 8. in 16. uro bodo s cepivom Janssen cepili v Zdravstvenem domu Črnomelj.

Po zadnjih podatkih NIJZ-ja je z vsemi potrebnimi odmerki cepljenih dobrih 650 tisoč ljudi oziroma 30,9 odstotka prebivalcev. Z enim odmerkom je bilo doslej cepljenih več kot 815 tisoč ljudi.

Nove raziskave o prednostih mešanja cepiv in tretjega odmerka AstraZenece

V novih raziskavah univerze v Oxfordu so strokovnjaki poudarili, da mešanje odmerkov cepiv proti covidu-19 družbe AstraZeneca in Pfizer krepi imunski odgovor na novi koronavirus. Vodilni profesor pri študiji Matthew Snape z univerze v Oxfordu je poudaril, da štiritedenski razmik med različnima cepivoma sproži močnejši imunski odziv, kot se pričakuje za dvojni odmerek cepiva AstraZenece/Oxford.

Raziskovalci so opazili tudi razliko v vrstnem redu odmerkov. Imunski odziv je namreč večji, če je oseba prvič cepljena s cepivom AstraZenece in drugič s Pfizerjevim. V obeh primerih pa je odziv večji kot pri dveh odmerkih AstraZenece. "Ti rezultati so nenadomestljiva smernica pri mešanju odmerkov, je pa interval preučenih štirih tednov krajši od intervala osmih do 12 tednov, ki se navadno upošteva pri cepljenju s cepivom AstraZenece," je povedal Snape. Kot je pojasnil, daljši presledek med odmerki po navadi sproži boljši odziv, trenutno tako še čakajo na rezultate za 12-tedenski interval pri mešanju obeh cepiv, piše v članku, ki so ga objavili na spletni strani revije Lancet.

Vir: MMC, Covid-19 sledilnik

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj