Na vsebino

Ponekod tudi zvišanje oskrbnin v domovih za starejše

Valerija Lekić Poljšak. Foto: DSO Črnomelj
Valerija Lekić Poljšak. Foto: DSO Črnomelj

V domovih za starejše se bodo začele usklajevati cene oskrbnin. Ker so se lani znova zvišale cene tako materiala kot storitev, je tudi podražitev oskrbnin neizbežna, poroča Radio Slovenija.

Marca se oskrbnine po pravilniku lahko uskladijo v skladu z zvišanjem stroškov. Ceno oskrbnine predlaga vodstvo posamičnega doma, končno soglasje da ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Povprečna dnevna cena OSKRBE I, ki predstavlja predvsem bivalne stroške v dvoposteljni sobi, v javnem domu znaša dobrih 20 evrov na dan. OSKRBA IV, v katero sodijo med drugim dementni bolniki, pa 35 evrov. Od vrste oskrbe je odvisna tudi višina dodatkov, končna podražitev pa je še občutnejša.

Kakšno povišanje oskrbnin bodo v posameznem domu predlagali v skupnosti socialnih zavodov, še ne vedo, toda rast stroškov v materialu in storitvah se je v lanskem letu povečala za 4,9 odstotka.

"V nekaterih domovih se bodo zagotovo cene povišale za manj odstotkov, se pa zna zgoditi, da bodo tudi domovi, ki bodo morali povečati ceno za več odstotkov," je za Radio Slovenija pojasnila Valerija Lekić Poljšak, predsednica skupščine Skupnosti socialnih zavodov Slovenije in direktorica Doma starejših občanov Črnomelj.

Odvisno namreč tudi od tega, ali gre za novejšo stavbo in koliko je bilo vlaganj. "Odvisno je od posameznega doma, koliko ima v ceni lahko priznanih stroškov za naložbeno vzdrževanje in amortizacijo," je še dodala Lekić Poljšak.

Dvig cen predlaga vodstvo posameznega doma, potrdi ga svet, končno soglasje pa poda ministrstvo za delo. Cene v domovih s koncesijo so za skoraj 30 odstotkov višje kot v javnih domovih. Sicer pa zadnji dvig plač zaposlenim ne bo padel na pleča oskrbovancev. Vseeno so se cene oskrbnin v domovih za starejše v zadnjih letih občutno povišale.

Vir: MMC

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj