Na vsebino

Posvet belokranjskih gasilk

V soboto, 26. avgusta, je v Kulturnem centru Semič potekal posvet članic prostovoljnih gasilskih društev zvez Belokranjske regije – Črnomelj, Metlika in Semič. V uvodu so jih pozdravili član Upravnega odbora Gasilske zveze (GZ) Slovenije, predsednik belokranjske gasilske regije in predsednik Gasilske zveze Semič Rudi Kofalt, županja Občine Semič Polona Kambič, predstavnica članic v svetu članic GZ Slovenije in županja Občine Metlika Martina Legan Janžekovič ter predsednica sveta članic pri GZ Slovenije Jasmina Vidmar.

Podpoveljnik GZ Slovenije Zvonko Glažar je zbranim predaval na temo gasilske olimpijade, ki se je lanskega julija odvijala v Celju. Poudaril je veliko prizadevnost in požrtvovalno delo gasilk in gasilcev, saj je na olimpijadi dnevno pomagalo 2000 prostovoljcev, ki so skrbeli za logistiko, prehrano in vse ostalo, kar je bilo potrebo za brezhibno izpeljano organizacijo. Ta olimpijada bo za belokranjske gasilke zagotovo nepozabna, saj so bile na njej kot udeleženke prisotne tudi članice A iz PGD Semič. Za prisotne so pripravile film, v katerem predstavijo članice in olimpijado, kakršno so jo doživele same. Članice A PGD Semič so na olimpijadi osvojile odlično 4. mesto. Samo malo, res samo malo je zmanjkalo do medalje, a za nas so bile vseeno zmagovalke. Pot do olimpijade je zelo težka. Zahteva ogromno vaj, priprav, discipline, organizacije in še marsičesa. Pred leti so bile na poti do nje tudi članice A PGD Črešnjevec. Njim se takrat žal ni uspelo uvrstiti, kot pravijo »za mišjo dlako«, zato pa smo bili toliko bolj veseli uspehov semiških deklet.

Med zbranimi v dvorani je bila gasilka, ki je bila del obeh zgodb. V prvi je bila tekmovalka, v drugi kot vodja ekipe. To je Katja Lovrin, ki jo je voditeljica Sonja Malnarič povabila na oder. Katjo zagotovo lahko postavimo za vzoren primer gasilke, ki je zelo dejavna že od pionirskih vrst. Trenutno je aktivna v treh društvih: PGD Petrova vas, PGD Semič in PIGD Krka. Tudi na celjski olimpijadi je imela več vlog. Doživljala jo je kot vodja ekipe in kot tekmovalka ter o tem spregovorila zbrani množici.

Požar v Melaminu nam je predstavil poveljnik GZ Kočevje Igor Kalinič. Ogledali smo si tudi nekaj filmov iz vaje in iz resničnega dogajanja. Po predstavitvi nesreče v Melaminu sta nas razvedrili Tončka in Olga s prisrčnim skečem. V kulturnem delu so pod mentorstvom Brigite Černe nastopile tudi mlade DMG-jevke semiške in suhorske osnovne šole. Zadnjo točko je predstavila namestnica predsednika GZ Slovenije Janja Kramer Stojko. Govorila je o svečani uniformi in opozorila na najpogostejše napake pri njeni nošnji.

Voditeljica ji je obljubila, da bodo prosojnice o ženski svečani uniformi pregledale članice tudi na svojih sestankih po posameznih zvezah in društvih. Če bo to res učinkovalo, bomo lahko ugotovili že pri urejenosti belokranjskih gasilk na svečani paradi ob XVIII. Kongresu Gasilske zveze Slovenije, ki bo oktobra letos potekal v Žalcu. Članice so posvet nadaljevale pod šotorom na semiškem placu, kjer so ob kulturnem programu izmenjale tudi mnenja in izkušnje.

Vir: Komisija za članice GZ Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj