Na vsebino

Nepozabno potovanje v London

V preteklem šolskem letu je na OŠ komandanta Staneta Dragatuš začel delovati popotniški krožek. Učenci so najprej spoznavali Slovenijo: samostojno ali v paru so pripravili program za eno- ali dvodnevno ekskurzijo po Beli krajini oz. drugih delih Slovenije ter izvedli predstavitev. Tako so se naučili, kako poiskati podatke na spletu, cene dejavnosti in kako se pripravi turistični aranžma. V letošnjem šolskem letu učenci pri interesni dejavnosti širijo obzorja in spoznavajo tujino. V petek, 29. septembra, so se tako odpravili na tridnevno ekskurzijo v London. Ob drugi uri zjutraj se je 19 učencev z učiteljico angleščine vkrcalo na avtobus z vodičko agencije LTA, ustavili so se še v Metliki, kjer se je potovanju pridružili še 16 učencev z dvema učiteljicama in skupaj so se odpeljali na skoraj šesturno vožnjo z avtobusom do letališča Marco Polo v okolici Benetk. Večina učencev je prvič letela z letalom, vendar je polet potekal brez težav in jim je ostal v lepem spominu.

Prvi dan v popoldanskem času se je tako raziskovanje Londona lahko pričelo – po vožnji od hotela do centra mesta s podzemno železnico, kar je bilo spet nova dogodivščina, so učenci spoznali postajo King's Cross, kjer se je iz perona 9 ¾ na pot proti Bradavičarki odpeljal Harry Potter. Slikoviti Camden Town je bil poln vrveža, nato pa je sledil ogled London iz višine, in sicer iz znamenitega vrtečega kolesa London Eye. Učiteljica Maja J. Jesih in vodička sta razložili, kje so kakšne zanimivosti, nato pa je sledila večerja v Burger Kingu, nočni sprehod skozi kitajski predel China Town in vožnja z znamenitim rdečim avtobusom.

Drugi dan je pri parlamentarnih stavbah The Houses of Parliament skupino pričakal rojeni govorec angleščine g. Rob ter z razlago in vprašanji za nagrado (angleško čokoladico Cadbury) pritegnil učence k urjenju angleščine na zabaven način. Izvedeli so, da je bližnji Big Ben v resnici zvon in ne ime znamenitega stolpa – le-ta je poimenovan po pokojni kraljici Elizabeti. Predstavil je tudi Westminstersko opatijo in kipe Churchilla, Ghandija ter Mandele na trgu pred njo. Sledil je sprehod mimo spomenika Cenotaph v čast padlim v 1. sv. v. in podobnega v črni barvi nekaj metrov naprej, posvečenega ženskam. Učenci so videli, kje na Downing Street 10 živi angleški premier ter se slikali ob konjih s kraljevimi stražarji, ki morajo biti negibni. V parku, ki vodi proti Buckinghamski palači, so jih navdušile veverice, race, labodi, pingvini in celo pelikani. Vodič je pokazal bivališče kralja Charlesa, t. i. Clarence House ter učencem razložil nekaj angleške zgodovine na trgu Trafalgar Square, kjer stoji Nelsonov steber v čast admiralu, ki je premagal Napoleona. 4 črni levi okoli njega imajo tace, izdelane po modelu pasjih in ne mačjih, saj kipar ni živih levov nikoli videl. V Narodni galeriji so učenci občudovali Van Goghove Sončnice ter dela drugih impresionistov in slikarjev, ki so živeli pred njimi. Na Covent Gardnu so se sprehodili med stojnicami, nato pa je sledila vožnja po Temzi z ladjico. Tudi ta vodič je v angleščini na šaljiv način predstavil glavne znamenitosti: okroglo gledališče Globe, stolpnice »Shard«, »Gherkin«, »Walkie-Talkie«, mestno hišo, katedralo Sv. Pavla, ladjo HMS Belfast, utrdbo »The Tower of London« ter dvižni most »Tower Bridge«. Ko se je Rob poslovil, se je skupina odpravila na ogled muzeja voščenih lutk, sproti pa so videli še kraj, kjer je deloval in živel knjižni junak Sherlock Holmes ter se sprehodili mimo njegovega kipa. Po večerji v Pizza Hutu in večernem sprehodu skozi predel z gledališči West End so učenci uživali v petnadstropni trgovini z igračami Hamley's.

Zadnji dan so učenci spoznali zgodovinske zaklade Britanskega muzeja ter porabili še poslednje funte v trgovini M&M na trgu Leicester Square, kjer so lahko opazovali tudi številne poulične umetnike ali poskusili najti vse kipe pravljičnih junakov. Polet domov iz letališča Gatwick tako ni bil več daleč in na avtobusu do doma so utrujeni zaspali.

Potovanje v London je bila za vse nepozabna izkušnja in učenci si želijo, da bi imeli možnost prestolnico Velike Britanije še kdaj obiskati. Predvsem pa so izkusili angleško kulturo, videli znamenitosti in vadili jezik na pristen način, kar je pri pouku jezika včasih težko poustvariti

Vir: OŠ Komandanta Staneta Dragatuš

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj