Na vsebino

Povpraševanje po digitalnih potrdilih veliko tudi na belokranjskih upravnih enotah

Državljani so upravne enote po Sloveniji v zadnjih dneh zasuli z vlogami za pridobitev digitalnega spletnega certifikata, s katerim si je mogoče kar doma natisniti potrdilo o cepljenosti, prebolelosti ali opravljenem testu. Za pridobitev digitalnega potrdila o covidu-19 na portalu zVEM je treba najprej pridobiti osebno digitalno identifikacijsko potrdilo. To je lahko potrdilo SIGEN-CA ali mobilna identiteta smsPASS.

Vlada je za lažji dostop do potrdil obljubila dodatna prijavna mesta, in sicer v cepilnih centrih, na finančnih uradih, centrih za socialno delo in ministrstvu za pravosodje. Zavezanci se najavijo in potem v naslednjih dneh dobijo termin, ko lahko oddajo vlogo za pridobitev tako imenovanega smsPASS-a. Ob tem se morajo identificirati z osebnim dokumentom s fotografijo. Številni pa se še vedno odpravijo na upravno enoto. Povpraševanje je tam zato veliko.

»V zadnjih dneh beležimo porast števila vlog za izdajo digitalnih potrdil. V letu 2020 smo prejeli skupaj 161 vlog. V letošnjem letu pa smo do danes prejeli že 274 vlog,« je povedala mag. Janja Pegam, načelnica Upravne enote Metlika. Tam je sicer na pridobitev digitalnega potrdila zaenkrat potrebno čakati največ en dan. »Na Upravni enoti Metlika smo se na pričakovan porast vlog za izdajo digitalnih potrdil pripravili tako, da smo še dodatno usposobili zaposlene za sprejem vlog in odprli več sprejemnih mest. V kolikor imamo prost termin in stranka pride na upravno enoto, lahko odda vlogo takoj,« še pravi Pegamova, ki svetuje, da pred prihodom na upravno enoto pokličete na tel. št. 07 36 37 450 in si rezervirate termin. S tem se boste izognili morebitnemu čakanju pred upravno enoto. Po besedah Pegamove, naj bi s sprejemom vlog sicer pričeli tudi na metliškem centru za socialno delo, v knjižnici in na občini.

Čakalnih vrst za pridobitev digitalnih potrdil zaenkrat nimajo niti na Upravni enoti Črnomelj, saj so sprejem zahtevkov razširili še na dodatnega uslužbenca. Bistveno več ljudi pa beležijo od 31. maja, ko je bilo objavljeno, da bo spletno digitalno potrdilo pogoj za pridobitev potrdila o cepljenju. V obdobju od 31. maja do 8. junija so tako po besedah mag. Irene Luič, vršilke dolžnosti načelnice UE Črnomelj, sprejeli že 304 zahtevke, v enakem obdobju lani pa vsega pet. »V obdobju od 1. januarja 2020 do 8. junija .2020 je bilo sprejetih 108 zahtevkov, v enakem obdobju letos pa že 722,« je še sporočila Luičeva.

Vir: MMC

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj