Na vsebino

“Povsod in za vsakogar. Že 150. let.”

Teden Rdečega križa Slovenije, ki že tradicionalno poteka od 8. do 15. maja, je včeraj v Gradacu uvedla okrogla miza z naslovom “Povsod in za vsakogar. Že 150. let.”, ki je potekala v Muzeju RKS v Gradacu, v Beli krajini. Uvod v okroglo mizo smo začeli z oktetom Vitis iz Metlike, s katero je RKS obeležil tudi mednarodni dan Rdečega križa, je povezovala predsednica RKS OZ Metlika Vesna Žist. S sogovorniki je orisala delček bogate zgodovinske dediščine Rdečega križa Slovenije, predvsem pa spomnila, da so temeljna načela Rdečega križa vodilo ljudem v prizadevanjih lajšanje sočlovekovih stisk.

Humanost, nepristanskost, nevtralnost, neodvisnost, enotnost, prostovoljnost, univerzalnost je sedem besed, ki jih je gibanje Rdečega križa in Rdečega polmeseca pred 150 leti opredelilo kot svoja temeljna načela in vse odtlej so vodilo 17 milijonom prostovolj in prostovoljcev gibanja po vsem svetu. Župan RKS OZ Metlika Darko Zevnik in generalna sekretarka RKS Renata Brunskole, so nagovorili zbrane v Muzeju RKS v Gradacu.

Za omizjem so razpravljali nekdanji in aktivni prostovoljci in sodelavci Rdečega križa Slovenije: Ivica Žnidaršič, dolgoletna sodelavka, izvršna predsednica RKS, predsednica RK Jugoslavije in zaslužna za najštevilčnejše zapise o delovanju RK v obdobju do leta 1990; Irena Nečemer, zakonita zastopnica in podpredsednica RKS, bivša predsednica statutarne komisije RKS, bivša predsednica RKS OZ Slovenske Konjice; Jerica Kašca, dobitnica Florence Nightingale medalje, prostovoljka, bivša predsednica in podpredsednica RKS OZ Idrija; Prim. dr. Janez Remškar, član RKS, predsednik v obdobju 2003 – 2007, dolgoletne izkušnje na različnih področjih javnega zdravstva; Matjaž Šinkovc, 175x daroval kri, redni krvodajalec RKS OZ Novo mesto; Albina Tošeska, dolgoletna prostovoljka RKS OZ Metlika; Daša Čuliberg, prostovoljka RKS OZ Metlika, RFL prostovoljka in RKS koordinator v migracijah – Dobova; Valentina Fir in Marina Piškurič YABCarica, mlada prostovoljke RKS OZ Metlika.

Bodimo humani danes, jutri in vse dni.

Vir: Rdeči križ Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj