Na vsebino

Poziv krvodajalcem k darovanju krvi

Zaloge krvi v Sloveniji so trenutno na spodnjih mejah. Zdravstveni sistem namreč prehaja v normalno delovanje, zato se potrebe po krvi povečujejo, pojasnjujejo na zavodu za transfuzijsko medicino. Za zagotavljanje zadostnih količin krvi potrebujejo ‪350 - 400‬ krvodajalcev na dan.

Življenjsko tekočino lahko darujete tudi na krvodajalski akciji, ki jo Območno združenje Rdečega križa Metlika pripravlja v ponedeljek, 7. junija, med 7. - 13. uro, v prostorih metliškega gasilskega doma. Krvodajalci se morajo za darovanje življenjske tekočine predhodno naročiti na telefonske številke: 051/389 - 270, 051/ 671 - 147 ali 030/716 - 796.

Na zavodu za transfuzijsko medicino prosijo krvodajalce, naj se še naprej odzivajo na vabila oz. se sami prijavijo na odvzem krvi, tako da jih pokličejo in se dogovorijo o dnevu in uri prihoda. Zaloge krvi v Sloveniji so trenutno na spodnjih mejah, saj zdravstveni sistem prehaja v normalno delovanje, potrebe po krvi pa se zato povečujejo.

Bolniki tudi v času epidemije covida-19 potrebujejo kri. Kot navajajo v zavodu, so bile potrebe po krvi zmanjšane le v prvem epidemičnem valu, nato pa so bile le nekoliko manjše kot sicer. Ob tem se je morala transfuzijska služba skupaj z Rdečim križem prilagoditi in spremeniti organizacijo krvodajalskih akcij in izvedbo odvzemov krvi.

Zaradi varovanja zdravja krvodajalcev in zaposlenih ter preprečevanja širjenja okužb so uvedli številne zaščitne ukrepe, med katerimi je bil najzahtevnejši ukrep telefonskega naročanja krvodajalcev na odvzem in hkratnega preverjanja ustreznosti za darovanje krvi, so so pojasnili. Zaradi tega je bil delež zavrnjenih krvodajalcev bistveno manjši. Kljub manj prijavljenim krvodajalcem pa je bilo število odvzemov le nekoliko manjše kot lani, so dodali in se tako v imenu bolnikov kot tudi transfuzijske službe zahvalili vsem krvodajalcem za darovano kri.

Tisti, ki so preboleli covid-19, lahko darujejo kri štiri tedne po prebolelem covidu-19, če so zdravi. Po cepljenju z najpogosteje uporabljenimi cepivi v Sloveniji – Pfizer in BioNTech, Moderna in AstraZeneca – pa lahko krvodajalci darujejo kri že 24 ur po cepljenju, če niso imeli kakšnih neželenih učinkov.

V metliški občini imajo sicer evidentiranih več kot 1.700 aktivnih krvodajalcev. Na dveh rednih in eni izredni akciji se letno odzove do 700 krvodajalcev, od tega 40 novih. Glede na število aktivnih krvodajalcev je kar 21 odstotkov metliških občanov krvodajalcev.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj