Na vsebino

Praznik Občine Semič

Na današnji dan, pred natanko 80. leti, je bila na Smuku nad Semičem ustanovljena Semiška četa in na ta dan praznuje svoj praznik Občina Semič. Dva dni pozneje, 30. oktobra 1941, je bila ustanovljena še Prva belokranjska četa, ki je pomenila začetek belokranjskega odporniškega gibanja proti italijanski okupaciji. Kljub temu, da je Prva belokranjska četa v noči od 1. na 2. november 1941 doživela tragedijo na Gornjih Lazah, občina za občinski praznik praznuje dan ustanovitve Semiške čete in se s tem spominja velike ideje, ki je združila belokranjske partizane, in sicer »zaustaviti izseljevanje iz slovenske zemlje«.

"Spominjamo se velike ideje, ki je vodila takratne mlade Semičane, da se lahko le združeni in povezani z ostalimi Belokranjci, uprejo izseljevanju iz slovenske zemlje. Zgodovine ne moremo spremeniti, lahko pa se iz nje kaj naučimo, ko ustvarjamo skupno življenje, ki bo nekoč postalo zgodovina. Zelo si prizadevamo, da bi se čez leta lahko spomnili prijetnih dogodkov in raznih pridobitev, ki jih tudi letos ni malo," je v svojem voščilu ob občinskem prazniku zapisala županja Polona Kambič.

Največ skrbi so letos v najmanjši belokranjski občini ponovno posvetili obnovam lokalnih cest, pa tudi državni cesti Semič – Štrekljevec. "Obnovili smo več manjših odsekov vodovodov in kanalizacij. Postavljenih je več otroških igral in zgrajeno igrišče za odbojko na mivki v Semiču. Popolnoma je prenovljena je poslovilna vežica pri sv. Duhu v Semiču z okolico," je še zapisala Kambičeva. Naložbam so v tem letu tako namenili dobrega 1,9 milijona evrov. Nekatere pridobitve so že predali svojemu namenu, nekatere še bodo.

Osrednja prireditev ob prazniku Občine Semič, na kateri bodo podelili tudi letošnja občinska priznanja, bo danes ob 17. uri v Kulturnem centru Semič. Posnetek prireditve bo dostopen tudi na YouTube kanalu Občine Semič.

Vir: Občina Semič, foto: Uroš Novina
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj