Na vsebino

Občina Semič danes praznuje

28. oktobra 1941 so se semiški možje zbrali na Smuku nad Semičem in z željo po organiziranem odporu proti okupatorju, ustanovili Semiško četo. V spomin na to pogumno dejanje in veliko idejo, za vsako ceno ustaviti okupatorja in zagotoviti mirno življenje, je ta dan postal praznik Občine Semič, ki ga v najmanjši belokranjski občini praznujejo že 29. leto.

"Tako kot je nekoč semiške može povezala želja po svobodi, si mi, 82 let kasneje, prizadevamo, da bi se naša občina še bolj razvijala in se gospodarsko krepila," je v svojem voščilu ob občinskem prazniku zapisala semiška županja Polona Kambič in izpostavila aktualne projekte v občini. Skupno so za občinske naložbe v letošnjem letu namenili več kot 3,7 milijona evrov.

Tako so se se lotili korenite širitve industrijske cone na Vrtači. Na razpisu Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj so pridobili 85 odstotkov sredstev za izgradnjo potrebnih cest in ostalih komunalnih ureditev. Predhodno je bilo potrebno pridobiti tudi zemljišča. Dodatnih 27.068 kvadratnih metrov bo tako omogočilo gradnjo na devetih novih gradbenih parcelah. Dolgoročno bo poskrbljeno za nova delovna mesta, ki bodo nastajala v prihodnjih štirih letih.

Ena pomembnejših investicij, ki se je začela letos in se bo zaključila naslednje leto, je izgradnja kanalizacije ter obnova vodovoda v Vavpči vasi in na Trati. Zgrajenih bo 1.937 metrov kanalizacijskih kanalov ter pet prečrpavališč. Naložba je sofinancirana z evropskimi sredstvi iz Načrta za okrevanje in odpornost. Hkrati z izgradnjo kanalizacije bo izvedena tudi kompletna obnova vodovoda v dolžini 456 metrov in na novo asfaltirano cestišče v dolžini 1.100 metrov.
Letos so sicer preplastili sedem manjših odcepov cest v skupni dolžini 895 metrov na Krvavčjem Vrhu, v Vavpči vasi, v Anzlovi Gori, na Vajdovi ulici, na Smuški cesti, na Vrtači, na Selih in na Gačah. Izjema je bilo le naselje Vrčice, za katerega so pridobili namenska sredstva Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj in ga preplastili v dolžini 704 metrov, sočasno pa obnovili tudi vodovodno omrežje v dolžini 240 metrov.

Obnovam vodovodov v Vavpči vasi so sledili še ureditev optičnega priključka na vodovodnem črpališču Bajer in manjše obnove na črpališču Srednja vas, VH Preloge in VH Gače. Z namenom, da bi razvijajoče se turistično naselje Gače in nov glamping center v južnem delu dobili tekočo pitno vodo, so letos nadaljevali z napeljavo vodovoda v dolžini 300 metrov.

Športno središče Oskoršnica je že leta 2013 dobilo novo igrišče, letos bo nadgrajeno še s pomožnim objektom, ki bo nudil prostor za druženja skozi vse leto.

Po mnogih letih čakanja je Direkcija za infrastrukturo letos na državni cesti Semič – Ručetna vas zgradila dve avtobusni postajališči: Lipovec in Starihov Vrh. Prav tako bo po dolgih letih čakanja novo podobo dobila tudi poslovilna vežica na pokopališču na Gradniku.

V mozaik pestrejše turistične ponudbe in trajnostne mobilnosti bodo dodali še drugi avtomatiziran sistem za izposojo električnih koles v občini. Poleg obstoječe postaje na Štefanovem trgu, bodo mrežo razširili še na železniško postajo Semič, je med drugim v voščilu ob občinskem prazniku še zapisala županja Polona Kambič.

Vir: Občina Semič, foto: Uroš Novina

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
87
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj