Na vsebino

Predavanje in delavnica na temo načrtovanja poklicne kariere

Na Srednji šoli Črnomelj dajemo poudarek karierni orientaciji in pridobivanju znanj, ki dijakom koristijo pri iskanju zaposlitve ali nadaljevanju študija. V okviru predmeta poslovno komuniciranje in informatika smo včeraj medse povabili Jasmino Kolbezen iz Svetovalnega središča Pokolpje, ki deluje v okviru ZIK-a. Dijakom 3. letnika programa strojni tehnik je predstavila različne tipe osebnosti, ki vplivajo na izbor zaposlitve oz. študija, nato pa še pomen Europassa kot orodja za izdelavo spletnega življenjepisa, ki ga lahko napišemo v različnih evropskih jezikih.

Dijaki so individualno izpolnili nekognitivni del Spletnega vprašalnika za ocenjevanje spretnosti (SVOS), ki je nastal pod okriljem Andragoškega centra Slovenije in je namenjen odraslim oz. starim nad 16 let. Gre za standardiziran inštrument za merjenje spretnosti posameznika, ki omogoča primerjavo z nacionalnimi in mednarodnimi rezultati. Vprašalnik je pomemben tudi zaradi problema, ki ga je zaznala mednarodna raziskava o spretnostih odraslih PIAAC iz leta 2016. Le-ta je pokazala, da ima vsak 4. prebivalec Slovenije prenizko razvite spretnosti, da bi lahko uspešno deloval v vsakdanjem življenju in v delovnem okolju.

Dijaki so z izpolnjevanjem vprašalnika izvedeli, kakšne so njihove spretnosti, kar jim bom v pomoč pri načrtovanju lastne kariere in pisanju Europassa.

Avtor: Anica Želježnjak
Vir: Srednja šola Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj