Na vsebino

Prednovoletno dogajanje 1914 – 1924

Prednovoletno dogajanje 1914 – 1924; zapisano v Kroniki mesta Metlike:
31. 12. 1914: ponoven odhod mobiliziranih rekrutov in rezervistov v vojsko.
29. 12. 1915: Prebivalstvu je naročeno, naj ne pošilja novoletnih čestitk po pošti, ker cenzura ne zmore tolikega dela.

Konec decembra 1919: Vozni red na železnici med Metliko in Ljubljano je nemogoč. Vožnja traja 11 ur, ker v Novem mestu vlak stoji kar 6 ur. Metličani se pritožujejo pri županu, ta pa pri železnici. Župan mestne občine Metlika je še vedno Josip Fleischmann. Njegovi odborniki pa so naslednji: Ivan Brodarič, Valentin Burnik, Jože Gerbec, Ivan Golija, Karel Govanec, Franc Grabrijan, Milan Guštin, Josip Hrehovič, Jakob Ivanetič, Ivan Jaklič, Ivan Jerina, Julij Kopinič, Franc Kremesec, Josip Križan, Ivan Mežnaršič, Zdravko Novak, Anton Pakar, Otmar Šturm, Anton Terček, Milan Wacha, Leopold Weiss, Franc Žugelj.

29. 12. 1922: Občina strogo prepove zlaganje drv in kopičenje gnoja ob cestah ter ob dežju spuščanje gnojnice na ceste.

31. 12. 1922: Zadnja seja mestnega odbora za leto 1922. Na tej seji župan Josip Fleischmann predloži v razpravo in sklepanje 3 predloge in sicer: 1. Pobiranje taks in vse uradne posle na živinskem sejmišču naj se v celoti dajo v zakup najboljšemu ponudniku. 2. Če občina ne dobi primernega ponudnika, bosta še naprej to delo opravljala župan in tajnik, ki pa bosta za to dobila primerno plačilo. 3. Del pobrane takse (za potrjevanje živinskih potnih listov in za prepise živine) naj se razdeli med župana in njegovega tajnika. (Župan ni opravljal svojega županovanja kot profesionalec).

31. 12. 1922: Člani Narodne čitalnice v svojih prostorih priredijo silvestrovanje.

31. 12. 1923: Novoletna zabava v Narodni čitalnici. Člani čitalnice uprizorijo zabavno igro Raztresenca.

31. 12. 1924: Narodna čitalnica priredi silvestrski večer z godbo in s plesom. Silvestrovanja po gostilnah in kavarnah pa z dovoljenjem občine lahko trajajo le do ene ure po polnoči.

Viri:
- Z. Rus, Kronika mesta Metlika I.
- Fotografija železničarjev na železniški postaji v Metliki je bila posneta leta 1914. Gre za izrez iz razglednice, objavljene v knjigi: B. Flajšman: 100 let belokranjske železniške proge na razglednicah.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj