Na vsebino

Predstavitev brošure in razstava o Janku Lavrinu

Knjižnica Črnomelj - Krajevna knjižnica Semič je včeraj v Kulturnem centru Semič pripravila razstavo del in predstavitev brošure o Janku Lavrinu. Rodil se je 10. 2. 1887 na Krupi pri Semiču. Živel je v Angliji, kje je tudi umrl v 100. letu starosti. Bil je prevajalec, literarni zgodovinar, pesnik, pisatelj, esejist in urednik. Služboval je na univerzi v Nottinghamu kot profesor za slovanske jezike, kjer je tudi po njegovi zaslugi lektorat za slovenščino.

Lavrin je v svojem dolgem in plodnem življenju veliko potoval, spoznal najbolj talentirane in zanimive ljudi tistega časa, pisatelje, revolucionarje in avantgardiste. Sodeloval in prijateljeval je z mnogimi literarnimi ustvarjalci, vseskozi si je zelo prizadeval, da slovensko literaturo predstavi svetu. Že leta 1910 je v angleščino prevedel Cankarjevo Hišo Marije Pomočnice, nato še Prešerna, Župančiča, Bora in mnogih drugih. Pisal je študije o evropski in ruski literaturi, njegova dela so prevedena v mnoge jezike, tudi v japonščino.

V Krajevni knjižnici Semič bo stalna razstava Lavrinovih knjig.

Vir: Knjižnica Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj