Na vsebino

Predstavitev in varstvo črne človeške ribice

Kljub temu, da je minuli četrtek na Turistični kmetiji Zupančič ob izviru Jelševniščice potekala predstavitev infocentra črne človeške ribice, je danes v organizaciji RIC Bela krajina, Občine Črnomelj, Zavoda za varstvo narave, Društva Proteus in nosilca projekta Zupančič d.o.o. potekala še ena predstavitev tega projekta.

Črnomaljski župan Andrej Kavšek je dejal, bi k rešitvi tega problema bistveno prispevala ureditev okoliške kanalizacije. Gre sicer za velik in zahteven projekt, pri čemer pa občina, ki ga sama ne bi zmogla, računa na državno denarno podporo. Nina Prešeren z Zavoda RS za varstvo narave in Martina Avguštin (RIC Bela krajina) sta predstavili cilje projekta, ki je tik pre samim zaključkom in pa seveda same rezultate v sklopu le-tega. Biolog novomeške enote Zavoda RS za varstvo narave Andrej Hudoklin je ocenil, da sta v Beli krajini zaradi onesnaženosti podzemnih voda ogroženi tako bela kot krajevno posebna črna človeška ribica, ki na tem kraškem območju sobivata.

Predsednik okoljskega Društva Proteus Niko Šuštarič je poudaril pomen ozaveščanja Belokranjcev in širše slovenske javnosti o težavah, ki so povezane z onesnaževanjem habitata črne človeška ribice TUKAJ.

Priponke

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj