Na vsebino

Črnomelj in Vrbovsko povezana pri čezmejni zaščiti in reševanju

Občina Črnomelj in nosilec čezmejnega Interreg projekta, sosednje hrvaško mesto Duga Resa sta konec leta 2020 končala dvoletni partnerski projekt vzpostavljanja vzajemne pomoči Hitro. Ta zagotavlja vzajemno pomoč in sodelovanje v primeru naravnih in drugih nesreč, predvsem pa skupno posredovanje v primeru potresov in poplav. Pozitivne izkušnje in rezultate projekta bodo v okviru novega projekta Hitro 2, ki so ga podrobneje predstavili danes, z območja občine Črnomelj in Duge Rese razširili tudi na območje hrvaškega mesta Vrbovsko oziroma na zgornji tok reke Kolpe. Projekt Hitro 2 je eden od desetih projektov, ki so bili odobreni v prvem roku javnega razpisa v okviru čezmejnega programa Interreg Slovenija Hrvaška v programskem obdobju 2021-2027.

Občina Črnomelj in nosilec čezmejnega Interreg projekta, Gasilska zveza Črnomelj sta danes skupaj s partnerjema hrvaškim mestom Vrbovsko in tamkajšnjimi gasilci, predstavila nekaj manj kot 1,2 milijona evrov vreden projekt, ki je v 80 odstotkih sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in bo trajal do konca avgusta 2026.

S projektom bo ustanovljena še ena skupna čezmejna operativna enoto za zaščito in reševanje (HITRO 2) za posredovanje ob nesrečah zaradi podnebnih sprememb in drugih nesrečah, ki bo imela tudi usposobljen in opremljen kader za skupno vodenje obsežnih intervencij na čezmejnem območju. S tem bo nastala nova pomembna sila zaščite in reševanja tudi na tem delu čezmejnega območja, hkrati pa se na ta način nadaljuje dobro sodelovanje med gasilskimi zvezami in občinami na obmejnem območju.

S projektom Hitro 2 naslavljajo skupne čezmejne teritorialne izzive območja občine Črnomelj in mesta Vrbovsko, in sicer občutljivost čezmejnega območja na podnebne spremembe in staranje prebivalstva ob reki Kolpi. Učinki podnebnih sprememb so že vidni, saj se je v zadnjem obdobju število ekstremnih vremenskih pojavov na čezmejnem območju reke Kolpe močno povečalo, kar je posledično prineslo tudi več naravnih nesreč. Svež je spomin na katastrofalno točo leta 2018 v Črnomlju in leto pozneje v Poljanski dolini ob Kolpi, obilne padavine pa so pred dvema letoma povzročile poplavljanje reke Kolpe na čezmejnem območju. Naravne nesreče v takšnem obsegu in pogostosti zahtevajo odziv ne samo lokalne skupnosti ampak tudi regionalnih in državnih ustanov odgovornih za ukrepanje ob nesrečah, poudarjajo partnerji v projektu.

Slovenska in hrvaška stran partnerstva se srečujeta z enakimi izzivi, kjer še posebej izstopa demografski problem povezan s staranjem prebivalstva ter izseljevanjem mladih, kar predstavlja resno grožnjo tudi sistemu zaščite in reševanja, ki temelji predvsem na prostovoljstvu. S staranjem prebivalstva in odseljevanjem mladih čezmejno območje ostaja brez ključnega kadra, ki lahko hitro, strokovno in odločilno prispeva k učinkovitemu ukrepanju ter odpravi posledic podnebno pogojenih nesreč na partnerskem območju.

Kot je povedal poveljnik Gasilske zveze Črnomelj Jože Vrščaj, bo s projektom omogočena vzpostavitev učinkovitega sistema zaščite in reševanja ob poplavah, reševanje in iskanje na vodi ter uspešno izvajanje najzahtevnejših tehničnih intervencij povzročenih zaradi nesreč zaradi podnebnih sprememb in drugih nesreč.

V okviru projekta bodo izvedli tudi pilotne ukrepe – testiranje uporabnosti tehnologije virtualne resničnosti na čezmejnem območju. Virtualno usposabljanje za gašenje požarov je v celoti usklajeno z načeli evropskega zelenega dogovora in akcijskim načrtom EU, ki stremi k ničelnemu onesnaževanju zraka, vode in tal. Nove prakse ozaveščanja prebivalstva bodo izvajali v popolnoma varnem okolju za udeležence na okolju prijazen način, brez emisij ogljikovega dioksida. Sistemsko usposabljanje operativnih gasilcev in ozaveščanje prebivalstva s pomočjo tehnologije virtualne resničnosti bo prvo takšne vrste na čezmejnem območju. Z uporabo tehnologije virtualne resničnosti za predstavitev gasilske dejavnosti otrokom in mladini, jih bodo pritegnili k sodelovanju v prostovoljnih gasilskih društvih in jih družbeno aktivirali.

Čezmejno sodelovanje med projektnimi partnerji se bo nadaljevalo tudi po zaključku projekta, so še poudarili na današnji novinarski konferenci v Črnomlju.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj