Na vsebino

Uskoki v Beli krajini: zgodba, ki jo je vredno ohranjati

Organizator projekta Filmski tabor Kolpa Tadej Fink in režiserka Maja Weiss. Foto: ZIK
Organizator projekta Filmski tabor Kolpa Tadej Fink in režiserka Maja Weiss. Foto: ZIK

V Kulturnem domu Črnomelj si je v sredo okoli 200 obiskovalcev ogledalo premierno projekcijo dokumentarnega filma Uskoki v Beli krajini, ki je nastal v okviru Filmskega tabora Kolpa 2022.

Program so z uskoško pesmijo odprle pevke folklorne skupine Izvor Društva Žumberčanov in prijatelja Žumberka iz Metlike. Še pred projekcijo filma je zgodovinar Janez Weiss iz Mestne muzejske zbirke Črnomelj orisal zgodovinski pogled prihoda in življenja Uskokov. Poudaril je, da je uskoška zgodba, ki se je pred 500 leti odvijala na naših tleh, v današnjem času geopolitičnih napetosti in migracij še toliko bolj aktualna, zato jo je treba povedati vedno znova.

Film so pod mentorstvom režiserke Maje Weiss in asistenta Tomislava Urha ustvarili udeleženci delavnice dokumentarnega filma Filmskega tabora Kolpa 2022 Kiara Drolc (Ljubljana), Leon Pavlinič (Dragatuš) in Matic Čuk Mikeln (Ravne na Koroškem). Namen filma je bil prikaz življenja Uskokov v današnjem času in doživljanja njihovih korenin ter sožitja z lokalnim prebivalstvom kljub kulturni in narodni drugačnosti.

Po projekciji filmu so na oder povabili tudi Majo Weiss, ki je bila pred 16 leti pobudnica, da so na Zavodu za izobraževanje in kulturo Črnomelj začeli organizirati Filmski tabor Kolpa in se ji zahvalili za prispevek, ki ga daje belokranjskemu filmu.

Film bo prihodnji teden na ogled tudi na Youtube kanalu ZIK Črnomelj.

Vir: ZIK Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj