Na vsebino

"Brutalistično oblikovani grb" želijo polepšati in posodobiti

Živahna debata o spremembi grba in zastave, ki jo Občina Črnomelj pripravlja v sklopu dogodkov in aktivnosti, s katerimi bodo zaznamovali častitljivih 770 let mesta Črnomelj, ne pojenja. Na Občini Črnomelj znova poudarjajo, da so k izdelavi pristopili celovito, kar je pomenilo tudi, »da so morali osvežiti občinsko simboliko na neprimernost katere so heraldiki opozarjali vrsto let«. Spremembe so se lotili v posvetovanju s heraldiki in s strokovnjakom zgodovinarjem Janezom Weissom, ki lokalno okolje tudi dobro pozna. S tem bi po njegovi oceni sedanji "brutalistično oblikovani grb polepšali in posodobili". Pridobili so mnenja in ponudbe več heraldikov, ki so se strinjali, da je grb potrebno prenoviti, saj ni v skladu s heraldičnimi pravili.

»Mesto in občina Črnomelj sta skozi čas uporabljala vrsto različic grba, tako na pečatih kot na zastavah in drugih simbolih. Grb se je torej vedno in vseskozi spreminjal, a ohranjal temeljne heraldične prvine (črno polje, rdeči stolp). Glede na pridobljena mnenja, ki narekujejo da se naš grb tudi vsebinsko spremeni, da bi ustrezal heraldičnim pravilom, smo se odločili, da te temeljne prvine ohranimo, saj bi bila večja sprememba, kakor narekujejo nekateri heraldiki, v okolju nesprejemljiva in stroškovno tudi prevelika. Tako je končni izdelek reinterpretirana različica že obstoječega grba, ki pravilom heraldike sledi bolj. Motiv novega grba je povzet po najstarejši upodobitvi mesta na pečatu s konca 16. stoletja. Barve v grbu, pa se naslanjajo na kasnejšo, prvo barvno upodobitev grba iz konca 17. stoletja, ki ga je v svojem velikem grbovniku objavil Janez Vajkard Valvasor,« so sporočili s črnomaljske občine.

Oblikovanje grba so zaupali akademskemu slikarju in oblikovalcu Žigi Okornu. Kot je za Dnevnik povedal Janez Weiss, na občino že leta prihajajo priporočila stroke, da bi bilo treba grb in zastavo občine uskladiti z modernimi heraldičnimi pravili in smernicami ter ju poenotiti s preostalo Slovenijo. Kot poudarja, projekt ne terja večjih finančnih izdatkov in tudi sama zamenjava bo potekala postopoma. »Novi grb se bo najbolj približal najstarejšemu pečatu mesta Črnomelj iz leta 1587. Iz sedanjega, zelo kvadratnega dizajna se tako vračamo k pravilnejši srednjeveški interpretaciji tega znaka. Črno-rdeča barva pa je spomin, da je bilo mesto Črnomelj dom rodbine gospodov Črnomaljskih, ene bolj imenitnih kranjskih plemiških rodbin, ki je izumrla leta 1677,« je za Dnevnik razložil Weiss.

V občinskem proračunu so za celostno grafično podobo zagotovljena sredstva na postavki za izdelavo spletne strani, saj bodo letos pristopili k izdelavi nove. Dela preoblikovanja so znašala 1.342 EUR z DDV, na občini pa ocenjujejo, da sama sprememba simbolov za ostale uporabnike ne bo imela večjih finančnih posledic, saj v odloku predvidevajo rok za uskladitev oz. zamenjave 3 leta, kar pomeni, da novih stroškov s tem ne bodo imeli, saj na takšno dobo svoje materiale tudi zamenjajo (npr. razni našitki, emblemi na oblačilih ipd). »Zastave, ki so bile v preteklosti izdelane in so v uporabi občine ali zavodov, pa je prav tako s potekom časa, zaradi dotrajanosti, potrebno zamenjati in za te, tako za potrebe občine kot potreb zavodov, načrtujemo zamenjavo takoj po sprejemu novih simbolov, če jih bo seveda občinski svet potrdil,« so še zapisali.

Odlok o grbu in zastavi bo v javni obravnavi do 11. maja.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj