Na vsebino

Pričel se je postopek proti Boštjanu Maleriču, lastniku pogrebnega podjetja

Na Okrajnem sodišču v Črnomlju je danes potekalo zasedanje naroka za izrek kazenske sankcije ali glavne obravnave zoper obdolženega Boštjana Maleriča. Maleriču se očita, da je neupravičeno skril in oskrunil posmrtne ostanke Avguština Madroniča na Sinjem vrhu ter Milana Penco in Marijo Žugečič na črnomaljskem pokopališču v Vojni vasi.
Za pokojnega Madroniča se mu očita, da je v žarno nišo postavil okrasno žaro brez žare s pepelom, le-to pa naj bi hranil v svojih poslovnih prostorih in v času med 3. septembrom in 22. oktobrom 2014 odprl pokrov žarne niše, si prilastil okrasno žaro in v nišo položil žaro s pepelom pokojnika.

Podobno naj bi naredil tudi s pokojnim Milanom Penco, le da je bil grob pokojnika ob ekshumaciji v prisotnosti svojcev, kriminalistov in preiskovalnega sodnika v tem primeru v stanju, v kakršnem naj bi po pravilih tudi bil, torej, brez posebnosti.

Tudi pri pogrebu Marije Žugečič naj bi pokopal prazno, se pravi okrasno žaro, brez pepela. Tudi tukaj naj bi žaro s pepelom vstavil po pogrebu, pri ekshumaciji groba pa je ravno tako manjkala okrasna žara.

Za vse tiste, ki mogoče ne veste: ko pokojnika upepelijo, pogrebni službi predajo aluminijasto žaro s pepelom, pri pogrebni službi pa si izberete okrasno žaro, v katero se potem vloži žara s pepelom in vse skupaj se z dvema vrvicama spusti v žarno nišo. Torej, vedno sta dve žari; žara s pepelom, ki jo ne vidimo in okrasna žara.

Na današnji razpravi, ki je trajala dve uri, je najprej besedo dobil Boštjan Malerič, ki je izjavil, da ni kriv. Prebral je pisni zagovor v katerem je zanikal očitana mu dejanja in nakazal, da je bila poleg njega zakonita zastopnica v družbi tudi tedanja žena (zdaj sta ločena) Rozalija Gršič. Meni, da je ga je bivša žena prijavila iz maščevanja in da bi lahko prevzela pogrebne storitve v Črnomlju, saj je po ločitvi tudi registrirala dejavnost z enakimi storitvami.

Na sodišču je pričal kriminalist Toni Rus, ki je bil prisoten pri ekshumacijah in je potrdil prej navedena dejstva o manjkajočih okrasnih žarah.

Pričala sta tudi Dušan Modrinjak in Mitja Grahek, ki s podjetjem Miklavž Malerič d.o.o. sodelujeta že vrsto let in sicer kot pogodbena delavca pri pogrebih. Skrbita za nošenje zastav, križev, vencev in pa tudi žar. Oba sta potrdila, da nepravilnosti pri delu s pokojniki oz. žarami nista opazila.

Sodnik Igor Fortun je kot naslednje priče povabil svojce pokojnih. Najprej je pričal Jože Barič, brat pokojnega Avguština Madroniča. Povedal je, da pred in med pogrebom ni bilo nikakršnih nepravilnosti, na to so ga opozorili šele kriminalisti. Podobno sta povedala tudi Mija Penca Vehovec in Marjan Žugečič. Tudi tukaj sta oba obreda potekala po vseh pravilih, na nepravilnosti ju je opozorila šele policija.

Danes sta bili odsotni dve priči. Delavec z ljubljanskih Žal, ki je žare predal družbi Miklavž Malerič d.o.o. se je že pred obravnavo opravičil, neopravičeno pa je izostala, po našem mnenju ključna priča, Rozalija Gršič.

Boštjan Malerič po koncu obravnave ni hotel podati izjave medijem.

Naslednja obravnava bo 13. januarja prihodnje leto.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj