Na vsebino

Priložnost za mlade kreativce

V Združenju zgodovinskih mest Slovenije so bili skupaj s partnerji ponovno uspešni na razpisu Evropske komisije Creative Europe, tokrat s projektom REVIVE, s katerim bodo iskali trajnostne, inovativne in vključujoče rešitve za revitalizacijo zgodovinskih mestnih središč in krajev. To je že četrti zaporedni projekt, pri katerem Združenje nastopa kot vodilni partner. Skupna vrednost projekta, ki bo potekal do 30. novembra 2025, znaša 1,42 milijona evrov.

Projekt REVIVE obravnava izzive zgodovinskih mest, med katerimi izpostavi problem praznih stavb, ki so sicer objekti kulturne dediščine ali celo kulturni spomeniki, vendar zaradi neuporabe počasi propadajo. Z novo kreativno kulturno iniciativo, v katero vključujejo mlade, bodo poiskali novo življenje in nove vsebine ter tako predstavili potencial izbranih stavb za preobrazbo življenje mesta in njihovih prebivalcev. Izbrane so stavbe v štirih zgodovinskih mestnih središčih Romunije, Finske, Španije in Slovenije. Pridruženi partner pri projektu je Občina Tržič, vendar bodo v sklopu projekta k sodelovanju povabili vsa zgodovinska mesta.

Na podlagi projekta Revive Združenje zgodovinskih mest išče mlade talente iz različnih strok, da skupaj raziščejo, kako lahko kulturna dediščina navdihne skupnosti pri razvoju novih trajnostnih življenjskih modelov. Iščejo mlade talente, ki bi postali del kreativnih ekip za eksperimente v živo, ki bodo letos potekali v Sloveniji od 30. junija do 14. julija in na Finskem, od 30. septembra do 14. oktobra.

Stroške poti, namestitve in prehrane 100-odstotno krije projekt.

Mladi, ki jih zanima sodelovanje, naj pošljejo svoj življenjepis in motivacijsko pismo na [email protected] skupaj s portfeljem (neobvezno). V pismu naj pojasnijo, kako bi lahko prispevali k projektu in v katerem eksperimentu bi radi sodelovali. Sodelujejo lahko v več poskusih, odvisno od razpoložljivosti.

Rok za oddajo vlog je 29. januar 2024.

Vir: Zgodovinska mesta Slovenije, foto: A.R.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj