Na vsebino

Prispevek TV Aljazeera o slovensko-hrvaški meji

Laurence Lee
Laurence Lee

V spodnji povezavi vam posredujemo skoraj triminutni prispevek televizije Aljazeera (v angleščini).

Mirjam Blatnik (Krško) ima skupaj z možem kmetijo tik ob reki, na kateri imata (oz. sta imela) jahalno šolo za otroke, dokler na reki niso postavili žičnate ograje. Takoj na začetku se je na žici huje poškodoval eden od psov, zato so oblasti postavile še panelno ograjo in s tem še zmanjšali njihovo zemljišče. Konji več ne morejo do reke, prenehali so tudi z učnimi urami jahanja, saj se bojijo, a bi otrok lahko s konja padel na žico. Tudi konji so bili v staji zaprti več kot en mesec.

Nihče nima niti enega dokaza za to, da bi reko prečkal vsaj en ubežnik, pred ali po tem, ko so postavili ograjo, kjerkoli drugje, kot na uradnih prehodih. Ograja je očitno postavljena brez pravega vzroka, razen tega, da greni življenja domačinom, ki živijo na meji.

Natančno 144 km naprej ob ograji leži ena najlepših dolin v Sloveniji. Tukaj ograja poteka ob reki Kolpi, destinaciji avanture željnih dopustnikov. V kampu v Radencih že prejemajo klice kanuistov z vprašanji, kako lahko pridejo iz vode na kopno, saj je žica neprekinjena.

Andreja Lindič pravi, da vlada ni razmišljala o posledicah tega dejanja, pred postavitvijo niso vprašali domačinov niti za mnenje, niti ali so mogoče videli kakšne begunce ...

Na Vinici so bodečo žico zamenjali za panelno ograjo, a ta kljub temu grobo preseka kamp in prizorišče znanega festivala Schengenfest.

Kot pravi Peter Črnič lahko ograja, ki je nevarna za ljudi, uniči turizem, ki je tukaj življenjskega pomena.

Ljudje so protestirali, tudi sarkastično igrali odbojko preko bodeče žice, vendar to vlade zaenkrat še ni prepričalo. Tako je ponavadi pri ogradah - ko jih enkrat postavijo, jih ne odstranijo tako zlahka.

Pripevek je pripravil novinar TV Aljazeera Laurence Lee. Ogled prispevka: TUKAJ

Vir: Aljazeera

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj