Na vsebino

Prostorska in kadrovska stiska metliške knjižnice

Ljudska knjižnica Metlika se že vrsto let sooča s prostorsko stisko saj se površina prostorov že vse od leta 1997 ni spreminjala. Takrat je knjižnica z obnovo pridobila večji prostor za prosti pristop, čitalnico z večnamenskim prostorom in otroški oddelek.

Pred dvema letoma so bili delno prenovljeni kletni prostori knjižnice, lani pa se z obnovo ni nadaljevalo. Knjižnica se tako še naprej sooča z veliko prostorsko stisko v vseh oddelkih, še posebej v čitalnici. Zmanjkuje prostora na knjižnih policah, iz leta v leto je več gradiva v arhivu, kar je slabo za obrat zbirke.

V knjižnici zato po besedah direktorice Marte Strahinić podpirajo vse rešitve za omilitev prostorske stiske, pa naj gre za nadaljevanje obnove stavbe na Pungartu, dogradnjo ali obnovo stavbe Konzuma ali kakšne druge rešitve, med katerimi bi bila po mnenju Strahinićeve najbolj optimalna novogradnja.

»Cilj zaposlenih so zadovoljni uporabniki. A naj se še tako trudimo, pomembni so tudi prostori in pogoji, v katerih delamo. Naši uporabniki si zaslužijo moderno knjižnico, v kateri se bodo počutili udobno, prijetno, varno in kjer bodo lahko uresničevali svoje potrebe, da bo knjižnica resnično njihov tretji prostor,« je zapisala direktorica knjižnice.

Izposoja in obisk knjižnice se iz leta v leto povečujeta, velik poudarek je na vseživljenjskem učenju, kvalitetnem preživljanju prostega časa, gradnji identitete lokalne skupnosti, ki jo imenujejo domoznanstvo, s čimer negujejo narodno zavest ter pripadnost. Delujejo tudi kot informacijsko središče in učijo, kako informacije učinkovito poiskati ter jih uporabiti. Poleg tega je knjižnica socialno središče, stičišče vseh generacij, demokratičen prostor, ki je dostopen vsem – brezplačno in brezpogojno. Velik poudarek dajejo tudi digitalizaciji, predvsem domoznanskega gradiva.

»Za vse naštete naloge potrebujemo prostor in s tem boljše delovne pogoje, predvsem pa prostore, v katerih se bodo naši uporabniki počutili prijetno in domače. Cilj knjižnice so ustrezni, moderni, funkcionalni prostori in oprema – knjižnica kot tretji prostor. Skratka, potrebujemo knjižnico, ki bo »dnevna soba« našega mesta,« poudarja Strahinićeva.

V metliški knjižnici se poleg prostorske stiske soočajo tudi s pomanjkanjem kadra. Trenutno je tam sedem zaposlenih, od tega dva za polovični delovni čas, kar ne zadostuje potrebam.

V knjižnici sicer hranijo okrog 42.500 enot gradiva in beležijo 1.630 aktivnih članov. V lanskem letu je njihove prostore obiskalo več kot 20.000 knjižnih moljev.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj