Na vsebino

Proteus: Kako bo videti naša Kolpa čez 20 let?

Nevladne organizacije so v teh dneh začele zbiranje podpisov za referendum o zakonu o vodah. Pobudniki referenduma, zbrani v pobudi Za pitno vodo, vladi in državnemu zboru očitajo, da so stvari pripeljali tako daleč, da "lahko vodo rešimo samo na način, da dobimo referendum", za kar pa morajo zbrati 40.000 overovljenih podpisov.

V zvezi s sporno spremembo zakona o vodah, so se oglasili tudi v Društvu Proteus, gibanju za naravo in okolje Bela krajina. Zmotile so jih predvsem trditve ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka, da »zakon o vodah odslej ne bo več dopuščal izjem zasebnih posegov na priobalna zemljišča, ki so bile v preteklosti dopuščene. Na priobalnem pasu bodo možno zgolj objekti javne rabe kot so rekreativne površine, otroška igrišča in podobno.« Kot je v izjavi za javnost zapisal predsednik društva Niko Šuštarič, so v Proteusu opravili skrbno primerjavo stare in nove ureditve omenjenega zakona ter ugotovili, da je izjava ministra Vizjaka »le delno resnična«.

»Ne gre samo za »objekte v javni rabi«, kot to zavajajoče zatrjuje minister Andrej Vizjak ampak za kakršnokoli dejavnost, ki ji bližina vode ne škodi ali je ne moti. Kaj to lahko pomeni za naše reke, jezera in morja si lahko samo predstavljamo. Še posebej, ker o vodnih soglasjih ne bo več odločala vlada ampak ministrstvo za okolje in prostor. Na tako pozidanih priobalnih zemljiščih bodo imeli pravico prehoda samo policija, gasilci in ribiški čuvaji. Ribiči pa ne več. Niti seveda nihče drug. Vprašajmo se, kako bo izgledala naša Kolpa čez 20 let? Zato so nasprotovanje in zahteva za referendum o tej spremembi gotovo upravičeni, saj pozidava v morje, jezera in reke ni tisto, kar bo rešilo naše gospodarstvo. Gre gotovo za uslugo tujemu kapitalu, ki ga naša narava najmanj zanima. Nedopustna in že znana servilnost naših odločevalcev,« je v izjavi za javnost še poudaril Šuštarič.

Celotno izjavo za javnost društva Proteus si lahko preberete v spodnji priponki.

Priponke

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
65
74
87
98
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj