Na vsebino

RADIO ODEON – medij, ki to (očitno) ni

(komentar k članku »Razpis za medije« z dne 05.04.2020)

***

Kot rednemu obiskovalcu spletnega portala Radia Odeon (https://www.radio-odeon.com) mi navedeni članek iz podnaslova mojega današnjega komentarja seveda ni ušel. Poleg obrazne mimike ob branju članka, ki je bila še najbolj podobna obličju nekoga, ki je močno presenečen, se je hipoma v meni pojavil tudi občutek, ki ga je najlažje opisati kot skrb. Branje obeh prilog članka pa je potrebo po odzivu samo še potrdilo. Bil bi zelo presenečen nad samim seboj, če se ne bi na članek odzval, vendar me je življenje naučilo, da ni dobro reagirati »na prvo«,saj je to običajno pisanje v afektu, kar pa ni nujno objektivno. Drugi razlog za odloženo reagiranje pa je moč pripisati temu, da sem pričakoval odziv odgovornih struktur občine Črnomelj, saj je bil članek nedvoumno nazoren in jasno ciljno usmerjen.

Danes, tri dni po objavi članka, odziva »odgovornih« ne zasledim, dopuščam pa možnost, da je do njega mimo objave na portalu vseeno prišlo – vse drugo bi spadalo v kategorijo pomanjkanja poslovnosti.

Komentar, ki ga prebirate, bi lahko naslovil direktno na strokovne službe občine Črnomelj (Semič, Metlika), a tega nisem in ne bom storil. Razlog za to je v dojemanju portala Radio Odeon in njegove družbene vloge, ki poleg ažurnih aktualnih informacij ponuja tudi možnost »dvosmernega« prometa v obliki komentarjev, blogov, e-mail komuniciranja, kar je v današnjem digitalnem svetu povsem običajen način dialoga in to uporabniki znamo ceniti. Nenazadnje je medij kot tak dober toliko kolikor uporabnikov (bralcev,sledilcev,…) ima in Radio Odeon na tem področju prav gotovo nima nobenega razloga za zardevanje.

Ozadja, oziroma razlogov, zaradi katerih je bil Radio Odeon ignoriran pri objavi razpisa ne poznam in si jih težko razlagam – po mojem mnenju sofinanciranje edinega dnevno aktualnega vira obveščanja v Beli Krajini celo ne bi smel biti predmet razpisa temveč bi morala biti sredstva že proračunsko planirana in to v dogovorjenem deležu med tremi občinami, katerih področja medij pokriva. Lastniška struktura Radia Odeon pri tem nima ključne oz. izločilne vloge, vsaj ne po moji presoji. Zelo verjetno je razpis z zakonom določena procedura, a to situacije v ničemer ne spremeni, tudi, če bi Bela Krajina imela druge konkurenčne vire informiranja – a jih nima, vsaj tistih kompetentnih ne. Še tisti, ki jih v objavljenem razdelilniku sredstev (2016-2019) najdem beležijo iz leta v leto padec podpore, kar »globino« problema, odnosa do področja informiranja samo potrjuje.

Na situacijo gledam nekoliko širše, poskušam pač najti razloge nepodpore mediju in naj vas ne začudi navajanje nekaj dejstev, ki jih postavljam v kontekst dojemanja situacije.

Bela Krajina je (žal) »podhranjena« na številnih področjih javnega življenja (javna infrastruktrura širše gledano,dostopnost javnih servisov in storitev,….) kar že od osamosvojitve dalje priznavajo tudi politične strukture občin – ni težko najti številne članke ravno na to temo. Politiki iz Bele Ljubljane nas vsake toliko časa obiščejo, se pustijo pogostiti in polni obljub odidejo. Izplen teh srečanj je poznan, prostor namenjen mojemu pisanju pa nima poante v argumentiranju istega.

Se mi pa čedalje bolj dozdeva, da to ni nujno slabo, ne na vseh področjih našega življenja in že bližnja prihodnost daje vedeti, da bo »ne-civiliziranost« lahko kmalu celo prednost (neposeljenost,naravni viri,…), a to je že druga zgodba. Za medije seveda to ne velja, ti še naprej ostajajo ključni kot vir informiranja.

Ravno iz tega razloga je težko razumeti, da si na področju medijev (s poudarkom na spletnem informiranju) kjer pa lokalno le nismo popolnoma zadaj, s takimi odločitvami nepodpore pravzaprav streljamo v lastno koleno. Kljub številu občin v Sloveniji so redke tiste, ki ponujajo kakovostne vire dnevnih informacij lokalnega in regijskega značaja, kar Radio Odeon brez dvoma je. To je dejstvo in hkrati argument – kdor koli bi me hotel/želel prepričati v nasprotno bo imel zelo težko nalogo.

Pred, zdaj že mnogimi leti (desetletji), so s pojavom televizije vsi po dolgem in počez najavljali zaton in počasno odmrtje radijskih postaj, a so se krepko zmotili. Ne, da niso izumrle, še celo čedalje več jih je. Podobnih napovedi so bili deležni tudi drugi nosilci medijev, naj kot tipičen primer navedem pojav nosilcev zvoka (CD-jev in DVD-jev), ki naj bi v celoti izrinili vinilne plošče, a se tudi to ni zgodilo-vse bolj cenjene postajajo tudi one. Ljubitelji zvoka vemo zakaj. Skupni imenovalec za vse te medije, da so se obdržali na površju je število njihovih uporabnikov, torej logičen predpogoj egzistence in ta pogoj spletni portal Radia Odeon izpolnjuje z lahkoto.

Podobna usoda čaka tudi tiskane medije, ki iz dnevnih postajajo tedenski, tedenski dobivajo format mesečnikov ali pa se celo združujejo v kvartalne, periodične izdaje – napoved njihovega obstoja je tako tvegana, a sem trdnega prepričanja, da se bodo tisti najboljši obdržali še vnaprej. Percepcija dojemanja tiskovin kot medija je individualnega značaja, ljudje smo različni v svojih zahtevah, navadah. Iz istega razloga tudi e-knjige ne morejo nikoli nadomestiti knjig, ki jih kot pravim sam beremo, tipamo in vonjamo.

Da ne zaidem predaleč …..kaj pravzaprav s tem pisanjem sporočam, na koga ga naslavljam ? V prvi vrsti je to pismo podpore kreatorjem spletišča Radia Odeon ter istočasno nagovor vsem uporabnikom, ki ga spremljajo, da se odzovejo tudi sami. Kot rečeno v tekstu – medij je dober proporcionalno s številom aktivno sodelujočih – več kot nas je, močnejše bo sporočilo. Nekdo bo mogoče mnenja, da je danes informacij preveč, čemur iz prve roke prikimam tudi sam - na nas pa je, da jih znamo selektivno prečistiti in se zavedati njihovega pomena, še sploh na lokalnem nivoju.

Obenem je to sporočilo tistim, ki (še) ne prepoznajo njegovega družbenega pomena, da s finančno podporo zagotovijo nemoteno delovanje storitve in na ta način zagotovijo tudi konstantni razvoj nečesa, kar je v današnjih časih digitalnega izražanja samo po sebi umevno. Nerazumljivo je, da ga ne znajo uporabiti tudi v namene lastnih potreb objavljanja, oglaševanja in informiranja o vsebinah, ki presegajo okvirje njihovih lastnih spletnih strani. Glede na število krajanov vseh treh občin to ne bi smel biti prehud zalogaj tudi iz ekonomskega vidika, dokazovanje nasprotnega pa zelo banalen poiskus na trhlih nogah. Vsekakor pa to ni in ne sme biti politična odločitev, še manj to ne sme biti individualni pristop. Je, skromno rečeno, bistveno več kot to!

Preko spletišča Radia Odeon dobim vse informacije, ki jih potrebujem in, ki jih ni moč zaslediti nikjer drugje. Kot medij so aktualni, hitri, ažurni, pestri. Do njih dostopam kjerkoli sem in kadarkoli želim, še več: z lahkoto sem tudi soavtor novic, člankov, objav – to sem izkusil že kar nekajkrat.

Torej, medij Radia Odeon nikoli nisem dojemal drugače kot zrcala kraja v katerem bivam, delujem, živim. Je osebna izkaznica pokrajine z neomejenim rokom trajanja.

Ostanite zdravi !

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj