Na vsebino

Radioaktivni radon - brezplačne meritve po Sloveniji

Radon je naraven radioaktiven plin brez vonja in barve. Nabira se v zaprtih prostorih in je lahko rakotvoren. Ocenjujejo, da je vsak deseti rak na pljučih posledica radona oziroma njegovih razpadnih produktov.

Fiziki ZVD Zavoda za varstvo pri delu v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje izvajamo projekt brezplačnih preventivnih meritev radona.

V domovih prebivalcev na območjih, ki so že prepoznana kot območja z več radona. To so poleg ostalih območij tudi območja občin Črnomelj, Metlika in Semič, ki so v letošnjem letu vključene v projekt brezplačnih meritev.

Če vas zanima, koliko radona imate doma in ste z navedenih območij, vas vabimo k sodelovanju v projektu. Meritev je za vas v okviru projekta brezplačna, saj jo financira Uprava RS za varstvo pred sevanji, ki deluje znotraj Ministrstva za zdravje.

Po pošti vam bomo poslali detektor za merjenje koncentracije radona.

Z detektorjem sledi lahko preprosto izmerimo koncentracijo radona v prostoru. Detektor sledi je folija, nameščena na dno zaščitnega ohišja. V ohišje prodira zrak in z njim tudi radon, ki v ohišju razpada, pri čemer izseva delec alfa, ki v plastični foliji pusti za sabo sled. Število sledi na foliji je sorazmerno s koncentracijo radona v prostoru.

Detektor za dva meseca namestite na primerno mesto.

Detektor boste prejeli v vrečki iz aluminizirane folije. Odprite vrečko in detektor takoj postavite na mesto za meritev, vrečko zavrzite. Postavite ga lahko na mizo, omaro ali na kako drugo mesto stran od oken ali vrat, kjer je nemoteč za prisotne. Lahko ga tudi z vrvico ali žico obesite na višino 1.0 - 1.5 m od tal.

Ob prejemu izpolnite priloženi obrazec, ki bo služil za točnejšo interpretacijo in ovrednotenje rezultatov.

Po končani meritvi nam detektor vrnete v priloženi kuverti (poštnina je že plačana) na naslov:

ZVD Zavod za varstvo pri delu, CFM-LMSAR, Chengdujska cesta 25, 1260 Ljubljana - Polje

Fiziki izvedenci za sevanja na ZVD Zavodu za varstvo pri delu bomo analizirali prejete detektorje. Izsledke vam bomo poslali na vaš naslov.

Kaj je radon in kako pride v zaprte prostore

Radon nastaja pri radioaktivnem razpadu radija v zemeljski skorji in prodira na površje. Na prostem se hitro dvigne v višje ležeče sloje atmosfere, v zaprtih prostorih pa se akumulira in lahko doseže zelo visoke koncentracije.


Zakaj je radon nevaren?

Čeprav je radon radioaktiven, pravzaprav ne predstavlja velike nevarnosti za človeka. Skupaj z zrakom ga sicer vdihnemo, vendar ga kot plin tudi izdihnemo. Drugače pa je z njegovimi kratkoživimi razpadni produkti, ki so vedno prisotni v zraku skupaj z radonom. Kot aerosole jih namreč pljuča odfiltrirajo od vdihanega zraka. Na steni dihalnih poti, kjer so se usedli, razpadajo in nastali delci alfa napadajo okoliško tkivo ter ga poškodujejo. Te poškodbe so lahko tako resne, da vodijo do nastanka raka. Ocenjujejo, da je vsak deseti rak na pljučih posledica radona oziroma njegovih razpadnih produktov.

Na katerih območjih v Sloveniji lahko pričakujemo povišane koncentracije radona?

Na koncentracijo radona v zraku zaprtega prostora odločilno vplivajo:

  • značilnosti tal (vsebnost urana, poroznost, tektonski prelomi), na katerih stavba stoji
  • velikost, oblika, vrsta in starost stavbe ter kakovost njene izgradnje

Visoke koncentracije radona v zaprtih prostorih lahko pričakujemo predvsem na področjih, kjer so tla porozna in zato dobro prepustna za radon. To so predvsem kraška tla in prodnate podlage.

Kaj lahko storim, če je pri meni ugotovljena povišana koncentracija radona?

Koncentracije radona znižamo s:

  • prezračevanjem prostorov
  • zatesnitvijo razpok in špranj v tleh
  • večjimi gradbenimi posegi: utrditev talne plošče, prezračevanje jaškov, prezračevanje zemljine pod talno ploščo.

V primeru, da niste prepričani, ali projekt krije meritve pri vas, nas prosimo pokličite ali izpolnite obrazec in z veseljem vam pomagamo. Meritev je mogoče naročiti tudi neodvisno od projekta povsod po Sloveniji.

Kontakti

Tim strokovnjakov Zavoda za varstvo pri delu vam je z veseljem na voljo za vse informacije:

  • [email protected]
  • Peter Jovanovič, inž. fiz. | 01 5855 138, 031 306 703
  • Dr. Marko Giacomelli, univ. dipl. fiz. | 01 5855 185, 040 271 145
  • Dr. Gregor Omahen, univ. dipl. fiz. | 01 5855 104, 031 336 784
  • Manca Podvratnik, univ.dipl.fiz. | 01 5855 158
  • Dušan Konda, inž. mehatronike | 01 5855 130, 041 788 382
  • Aleš Ivanc, tehnik | 01 5855 156

Večo radonu in o tem kaj lahko storimo si lahko preberete v brošuri spodaj.

Priponke

Vir: ZVD

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj