Na vsebino

Razkrivamo, koga in česa ne smete zamuditi na letošnjem Črnfestu

Črnfest slovi pod sloganom 'dobro za vse' in je največji poletni festival v Beli krajini v zadnjih letih. Festival z več kot 10 dogodki je največji projekt treh mladinskih organizacij Kluba belokranjskih študentov, Mladinskega kulturnega kluba Bela krajine in Mladinskega centra BIT. Opisali bi ga lahko kot festival dobre glasbe, smeha, kulture, športa in kulinarike. Ob 16. obletnici festivala so organizatorji še posebej primerno poskrbeli za razgiban, bogat in kvaliteten program, ki bo zagotovo pritegnil vse generacije. Festival se bo letos odvijal od 17. do 26. avgusta 2023 v črnomaljskem grajskem atriju.

Kaj in koga pa lahko letos pričakujemo in česa ne smete zamuditi na ČrnFestovem odru?

Med več kot 10 dogodki boste zagotovo našli vsaj enega zase in odkrili nekaj novega.

Festival bo v četrtek otvorila Astrid s svojo glasbeno zasedbo, ki nas bo popeljala na popotovanje med različnimi glasbenimi stili, povezanimi v mamljivo celoto. Danes zasedbo poleg Astrid sestavljajo še Tomaž Zupančič (sintisajzer, bas, kitara), Luka Flegar (kitara) in David Nik Lipovac (bobni, tolkala). Letos so prvič nastopili na festivalu MENT v Ljubljani, v mesecu novembru pa načrtujejo izdajo prvenca. Na ČrnFestovem odru se bodo predstavili z repertoarjem že slišanih skladb in novih, ki še niso bile predstavljene javnosti.

Petek bo zaznamovan z repom in hip-hopom. Oder bo zasedla mladim že dobro znana Masayah - hiphop in RnB glasbenica, ki ima pred seboj svetlo glasbeno prihodnost. V maju mesecu je razprodala Kino Šiska, kjer je predstavila svoj novi album Zavedno, ki ga bomo že lahko slišali na ČrnFestovem odru. Takoj za tem je nastopila na Sea Star festivalu, v nadaljevanju pa napoveduje turnejo po Sloveniji. Na odru se ji bodo pridružili tudi Klinci, ki so kot domačini na belokranjskih odrih že dobro poznani. So nova osvežitev na slovenski hip hop sceni, ki strogo nasprotujejo klasičnim in ustaljenim pravilom. Maj Gajič, Črt Kočevar in Marko Lakner skupaj ustvarjajo že več kot 5 let, “frendi”, kot so poimenovali tudi svoj najnovejši album, pa so že od rojstva. K ČrnFestovem rap/hip-hop večeru, bo svoj energičen nastop v živo prispevala tudi skupina Capital Crew (CPTLC), ena izmed pomembnejših izvajalcev slovenske trap scene. Skupina, ki izhaja iz Ljubljane, je v zadnjih nekaj letih močno prispevala k razvoju slovenskega trapa. Leta 2018 so po pozitivnem odzivu na njihovo glasbo izdali EP Capital Hyu, kjer je bil producent prihajajoči talent Hyu. Ta izdaja je med oboževalci dosegla izjemen uspeh in pridobila priznanje nekaterih najpomembnejših umetnikov v državi.

V soboto, 19. avgusta bodo Črnfestov oder zasedli stari mački slovenske glasbene scene - Dan D, katerih lanski nastop nam je preprečila nepričakovana toča. Kljub statusu ene najpopularnejših slovenskih rock skupin, Dan D ne pristaja na glasbeno cono udobja. Svoje poslušalce z vsakim albumom in nastopom izzivajo z drugačnimi pristopi in raziskovanjem novih glasbenih prostranstev. V svoji karieri so nanizali vrsto hitov, kot so Čas, Voda, Plešeš, Počasi in drugi. Isti večer boste na odru lahko slišali še “žanrsko neopredeljeno” skupino - Kokosy. Fantje slovenski glasbosferi ponuja svež vetrič nedefiniranosti. Lahko bi dejali, da predstavljajo nov val indie-pop-jazz-funk-punk-softboirocka.

Če boste obiskali samo en dogodek, pa vam zagotovo priporočamo obisk Urbane kulinarike in večerne glasbene poslastice izjemnih slovenskih glasbenikov v nedeljo 20. avgusta, ki so jo organizatorji označili za “must see” letošnjega programa. Poleg dobre hrane smo organizatorji poskrbeli tudi za dobro glasbo, h kateri bo prispevala skupina Dej Š`en Litro - zasedba mladih šolanih pihalcev, trobilcev in tolkalcev iz Slovenske Istre, Krasa in Goriškega, ki je nastala leta 1999 v Ljubljani za potrebe poživitve žurov v študentskih domovih v Mestnem Logu. Njihov program je zelo raznolik in sega od etno komadov slovenskega in balkanskega prostora, pop in jazz uspešnic, do avtorskih skladb, preko katerih skupina ustvarja edinstven zvok in vzdušje. V glasbenem programu pa ne bo manjkal niti belokranjski pridih, ki pa ostaja presenečenje za tisti dan.

Ob torkih ČrnFestov oder prevzamejo komiki, grajski atrij pa bučen smeh obiskovalcev. Letos bo to Goran Vugrinec, ki ima za seboj že več kot 800 nastopov. Nasmejal je že publike v skoraj vseh delih Hrvaške, pa tudi v Londonu, Cape Townu, Barceloni in Budimpešti.

V sredo sledijo predstave, najprej bodo na vrsti najmlajši. Otroci bodo lahko uživali v predstavi z naslovom Čudežna omara, zvečer pa sledi program za odrasle - monokomedija.

Bolj se bomo bližali koncu tedna, glasnejše bo dogajanje v atriju. Na četrtkov večer 24. avgusta bodo v atriju odmevali funk ritmi, saj bo na oder stopila zasedba štirih prijateljev iz Celja - Funk Fact. Leon Firšt, Alen Kovše, Jaka Krušič in Gregor Hrovat so se po več kot desetih letih skupnega preigravanja po najrazličnejših zasedbah združili z željo po skupnem brezmejnem ustvarjanju in igranju funka. To sodelovanje pa je že postreglo s popevko tedna na Valu 202 in zagotovilo redno gostovanje funka na radijskih frekvencah.

Seveda pa organizatorji nismo pozabili niti na športne navdušence - v sklopu festivala bosta potekala dva športna dogodka. V petek, 25. avgusta, se bodo košarkarji lahko pomerili na turnirju 3x3, v soboto pa tenisači na turnirju mešanih dvojic.

Za vse ljubitelje kvizov bo v petek potekal tudi Pub kviz - Don kvizot, večer pa se bo zaključil v yugo-rock in EDM ritmih na dogodku Grajko gre v klub, kjer bosta vzdušje za mešalko ustvarjala DJ Maii in DJ Rasky.

Črnfest 2023 bomo udarno zaključili v grajskem atriju v soboto, 26. avgusta. Obeta se nam namreč koncert polnokrvnega »de profundis« rocka, na katerem boste lahko slišali legende hrvaškega alter podzemlja Goran Bare in Majke. Skozi leta je zasedba pridobila ogromno popularnost in zvesto občinstvo zahvaljujoč energičnim nastopom v živo, kjer njihova glasba oživi na edinstven način. Velik uspeh so dosegle pesmi, kot so Teške boje, Budi ponosan, Vrijeme je da se krene in številne druge. Skupina je skozi svojo kariero doživljala različne spremembe v zasedbi, vendar so kljub temu ostali zvesti svojemu izrazu in glasbeni estetiki. Seveda smo letos poskrbeli tudi za vse ljubitelje elektronske glasbe z nastopom skupine Kontradikshn, ki jih boste lahko slišali še isti večer. Domači trio Kontradikshn imenu primerno združuje nezdružljivo in na hipnotičen ples privabi tudi tiste, ki se bolj poredko znajdejo na plesišču. Bend sestavljajo Matej Plešej (kitara, sintetizator), Petar Stojanović (kitara, sintetizator, glas, besedila) in bobnar Anže Kump. Njihov spoj lomljenih ritmov, synth punka in sodobne elektronike je opisan kot srečanje The Prodigy, Laibach in The Chemical Brothers.

Vstopnice za dogodke so že na voljo na spletni strani Entrio.si ter na prodajnih mestih, katerih lokacijo in uro prodaje sporočimo kmalu, zato vam priporočamo, da nam sledite na socialnih omrežjih Facebook (Črnfest) in Instagram (festival.crnfest).

Več podrobnosti o celotnem programu festivala in nastopajočih si lahko preberete na spletni strani www.crnfest.si

Vir: KBŠ

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj