Na vsebino

Razpisni pogoji se spreminjajo, pomemben projekt se odmika

Doblička Gora. Foto: A.R.
Doblička Gora. Foto: A.R.

Ministrstvo za okolje in prostor je 11. januarja lani v okviru načrta za okrevanje in odpornost objavilo javna razpisa za sofinanciranje manjših sistemov odvajanja in čiščenja odpadne vode (pod 2.000 PE) ter manjših vodovodnih sistemov (pod 10.000 prebivalcev). Ker je bilo za celotno državo predvidenih samo okoli 54 milijonov po posameznem razpisu, so na Občini Črnomelj pohiteli in še isti mesec na omenjena razpisa prijavili projekta Kanalizacija in čistilna naprava Dobliče ter Dograditev vodovodov v občini.

Z uspešno prijavo bi pridobili prepotrebna sredstva za zaščito vodovarstvenega območja vodnega vira Dobličica, ki je glavni vodni vir v občini Črnomelj, območje pa je tudi domovanje ogroženega črnega močerila. A pogoji razpisa so se nato spreminjali, na občini so vlogo popravljali in dopolnjevali, vendar je bila sprememba razpisa za vodovode takšna, da sofinanciranja niso mogli več dobiti niti za vodovod za naselji Špeharji in Hrib, ki bi se oskrbovala iz lokalnega vodovodnega sistema Sinji Vrh.

V prvotni vlogi so prijavili tudi kanalizacijo za naselje Grič, ki je v prvem vodovarstvenem območju (VVO I) in v območju Nature 2000, pozneje, s spremembo pogojev razpisa, ta investicija ni več prišla v poštev, ker je območje zunaj aglomeracij. »Smo dobili najprej odgovor da bo, nato da ne. To seveda zahteva spremembo vloge, ker je potrebno narediti novo razdelitev med upravičene in neupravičene stroške. Tudi zaradi podražitev gradenj smo ugotavljali, da bo potrebno izdelati nov investicijski program za to investicijo,« je pojasnil Vinko Kunič s črnomaljske občinske uprave. Tako so morali za projekt, ki je sedaj ocenjen na dobra 3,2 milijona evrov, oddati novo vlogo. Doslej pa obvestila o pregledu vloge ali sklepa o odobritvi sofinanciranja še niso prejeli.

»Zaradi spreminjanja razpisnih pogojev smo morali vlogo dopolnjevati. Sredstva se dodelijo po vrstnem redu, ko je vloga popolna. Krivda, da sredstev še nismo prejeli, zato ni na naši strani,« je na seji občinskega sveta povedala direktorica črnomaljske občinske uprave Danijela Nedič Orešič.

Kdaj je realno pričakovati izgradnjo omenjene naložbe in za njo še prometne ureditve v Dobličah, tako na občini ne morejo napovedati. Bosta pa kljub sofinanciranju države omenjeni investiciji velik zalogaj za občinski proračun, zato so na pristojno ministrstvo že poslali vlogo za dodatne vire sofinanciranja.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj