Na vsebino

Rdeče opozorilo tudi za jug države

Medtem ko ponekod ni padla še niti kaplja dežja, so številni kraji na severu Slovenije prejeli že več kot 100, lokalno celo več kot 200 litrov dežja na kvadratni meter. Ponoči so hitro in močno poplavile številne reke v zahodni, osrednji in severni Sloveniji, v večjem obsegu so poplavile predvsem reke v porečjih Poljanske Sore, Kokre, Gradaščice, Kamniške Bistrice, Savinje in Drave. V jutranjih urah v zgornjem toku že upadajo Poljanska Sora, Gradaščica, reke na zgornjem Gorenjskem, Kokra, Kamniška Bistrica in skrajno povirje Savinje, v srednjem in spodnjem toku močno pa še naraščajo. Vodnatost rek v južni Sloveniji je to noč ostala srednja in povečini nespremenjena, je sporočila Agencija RS za okolje (Arso).

Težišče poplavnega dogajanja se bo danes čez dan iz zahodne Slovenije pomaknilo na območja osrednje, vzhodne in južne Slovenije. Poplavljena območja ob rekah na Gorenjskem, Koroškem in v osrednji Sloveniji se bodo v zgornjih odsekih rek začela zmanjševati, povečevala pa se bodo v srednjem in spodnjem toku. V naslednjih 24 urah v večjem delu države pričakujejo še od 40 do 80 mm dežja, krajevno predvsem v južni in jugovzhodni Sloveniji od 100 do 150 mm, zato so na Arsu rdeče obarvali tudi jugovzhodni del Slovenije. Močni nalivi se bodo postopno selili na jugovzhod Slovenije, predvsem na Kočevsko, ob Kolpo, Belo krajino in potem ob pasu blizu hrvaške meje proti severovzhodu, pa tudi proti savinjski regiji. Na teh območjih se bo situacija še zaostrovala, je opozoril hidrolog Janez Polajnar.

Danes čez dan in ponoči bodo hitro naraščale reke v porečjih Savinje, Drave, Mure, Krke in Kolpe ter Sava v srednjem in spodnjem toku. Zlasti v južni in jugovzhodni Sloveniji bo danes še verjetno silovito naraščanje in poplavljanje hudourniških vodotokov. Predvsem zvečer in v noči na soboto bodo reke na tem širšem območju poplavljale v večjem obsegu.

V kampih ob rekah kljub napovedim poplav ne pričakujejo težav za goste

Napovedi meteorologov o intenzivnem deževju, ki bi lahko povzročilo razlivanje rek, pozorno spremljajo tudi v slovenskih kampih, zlasti tistih, ki se nahajajo neposredno ob rekah. Nekaj gostov je sicer predčasno odšlo domov, tudi za tiste, ki ostajajo, pa upravljavci kampov večjih težav ne napovedujejo.

Optimistični so tudi v kampu Radenci ob Kolpi. Kot je namreč za STA povedala solastnica kampa Andreja Rade, tudi ob zadnjih, septembrskih razlivanjih reke ta ni ogrožala njihovih šotorov, ki so od reke umaknjeni okoli 50 metrov, in hišic, ki se nahajajo bliže vodi. Kot je dejala, sicer goste opozarjajo na napovedano deževje in pričakujejo, da bodo tudi sami ravnali odgovorno. V kampu imajo tudi nekaj pokritih oziroma zidanih površin, kamor se lahko gostje umaknejo ob morebitnem neurju. Tudi njihov kamp pa je nekaj gostov ob napovedih večdnevnega intenzivnega deževja zapustilo predčasno.

Po državi taborijo tudi taborniki

V Zvezi tabornikov Slovenije so preventivno kontaktirali tiste tabore, ki so v bližini rek. "Vseeno pa jih je večina umaknjena in ne tabori v neposredni bližini. Glavnina taborov je že za nami, zaradi današnjih napovedanih neurij še ni bil odpovedan noben tabor," je za STA zapisal Urban Lečnik Spaić iz zveze.

"Naši nasveti so, da se rodovi (če se še niso) pri domačinih seznanijo o preteklih izkušnjah z vodotoki na tistem območju o najvišji višina, običajnih razlivnih poljih in podobno, da so poleg drugih preventivnih ukrepov na podlagi geografskih značilnosti terena bolje pripravljeni na neurja," je dodal. Poleg tega pa so rodovom svetovali predhodno obveščanje lokalne skupnosti (policijska postaja, zdravstveni dom, gasilska društva itd.) in predhodni dogovor o tem, da bi lahko prespali v zidanih objektih, če bi bilo to potrebno.

Tako tabornikom kot drugim, ki taborijo, pa v taborniški zvezi izpostavljajo redno spremljanje vremenskih napovedi in radarskih slik. Kadar so napovedi takšne, kot v teh dneh, tudi svetujejo pripravljenost na evakuacijo, da se le-to lahko izvede pravočasno. "To pomeni, da si na lokaciji vnaprej poiščemo in predvidimo točko, kamor se bomo zatekli v primeru potrebe po tem, ter da se tja umaknemo, še preden se neurje razvije," so zapisali.

Čeprav je težko dati univerzalni nasvet, taborniki opozarjajo, da se ob postavitvi tabora izogibajmo drevesom, še posebej suhim, in tudi ne taborimo tik ob vodotokih. "Pomembno je, da taborne objekte stabilno postavimo, primerno zaklinimo in da so šotori dovolj napeti. Ko iščemo zatočišče, se je dobro spomniti, da šotor sam po sebi ne nudi zadostne zaščite. Še najbolje je poiskati zavetje v bližnji stavbi ali objektu in počakati, da neurje mine, prednost pred opremo pa ima seveda varnost ljudi. Pri sebi je dobro imeti tudi kakšno svetilko, predvsem pa telefon s polno baterijo in na tipki za hitro klicanje nastavljeno številko 112," še svetujejo taborniki.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj