Na vsebino

Razstava Julije Laure Rus

Včeraj smo v Pravljični sobi Knjižnice Črnomelj pripravili odprtje pete razstave v sklopu natečaja Talenti – razstave mladih likovnikov v knjižnici. Svoja dela je tokrat na ogled postavila mlada in nadarjena umetnica, učenka 9. razreda OŠ Belokranjskega odreda Semič, Julija Laura Rus.

Uvodoma je zbrane nagovorila ravnateljica semiške šole, mag. Andreja Miketič, o razstavljenih delih pa sta spregovorila tudi akad. slikar Robert Lozar ter mentorica Julije Laure, gospa Vlasta Henigsman.

Julija Laura ustvarja že od malih nog, za kar jo je navdušila mama. Posebnih motivov pri risanju oz. slikanju nima, saj riše vse in rada sprejema nove izzive. Največji izziv, kot pravi, ji predstavlja abstraktna umetnost, za katero pa so potrebne izkušnje in velika mera ustvarjalnosti.

Julija Laura se je udeležila že veliko likovnih natečajev in extemporov, med drugim je sodelovala na mednarodni kiparski koloniji v Črnomlju, na koloniji v času dnevov kočevarske kulture na Malem Riglju, na slikarskem extemporu mladih likovnikov Bele krajine, malem likovnem taboru v Trebnjem, na izletniški koloniji na Krku, s sliko šopka pa je sodelovala z Društvom likovnih ustvarjalcev Semič na razstavi v Kulturnem centru Semič. Sodelovala pa je tudi pri poslikavi podhoda pri domu CŠOD Lipa v Črmošnjicah. Za svojo ustvarjalnost in likovno nadarjenost, pa je prejela tudi številne nagrade. Naj jih naštejem le nekaj: priznanja na likovnem natečaju Evropa v šoli, na mednarodnem likovnem natečaj akvarela v Ozlju na Hrvaškem, na UNESCO-vem projektu Dediščina v rokah mladih, na otroškem likovnem natečaju, Sprehodi pod morjem, na natečaju Moja domovina – poznam tvojo kulturno dediščino?, prejela je tudi bronasto priznanje za keramiko na Terra mistici, priznanje za izbrano likovno delo Bodi umetnik, diplomo za otroke in mlade 2017 na Finskem.

Da je Julija Laura tako uspešna na likovnem področju, imata, poleg njenega talenta, katerega mlada ustvarjalka kaže s svojimi deli in tudi priznanji, velike zasluge prav gotovo tudi njena mentorja na šoli, prof. likovne umetnosti Vlasta in Miha Henigsman.

Program sta tokrat z izbranimi skladbami obogatili violinistki GŠ Črnomelj, Ana Kolbezen in Sara Banovec, njuna mentorja sta Peter Jud in Bojan Ristić. Na klavirju pa ju je spremljal korepetitor Andrej Kunič.

Tokratna razstava je bila zadnja pred počitnicami. Ponovno nadaljujemo septembra, ko nas čakata še dve razstavi.

Vir: Knjižnica Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj