Na vsebino

Razstava likovnih talentov v Knjižnici Črnomelj

V Knjižnici Črnomelj smo septembra 2015, v sodelovanju z Robertom Lozarjem, akademskim slikarjem, razpisali likovni natečaj za učence in dijake belokranjskih šol, in sicer v 2. kategorijah:
• 1. kategorijo so zajemali učenci iz osnovnih šol, in sicer od 4. do 9. razreda ter učenci iz šole s prilagojenim programom,
• 2. kategorijo pa so zajemali dijaki iz srednje šole.
Z likovnim natečajem smo želeli talentiranim učencem in dijakom ponuditi možnost, da predstavijo svoje likovne izdelke. V pogled so morali poslati najmanj 10 likovnih del oz. izdelkov. Le te je oktobra 2015 pregledala in ocenila tričlanska strokovna komisija, katero so sestavljali:
• Robert Lozar, akademski slikar,
• Špela Vraničar, prof. lik. umet. ter
• Jasmina Strugar, prof. lik. umet.
Na razpis se je prijavilo 14 učencev in dijakov iz različnih belokranjskih šol, strokovna komisija pa je 10. 11. 2015 izbrala 8 kandidatov za razstavo. Izbrani bodo tako imeli priložnost, da se s svojimi izdelki predstavijo javnosti, saj bomo na mesečni ravni organizirali otvoritev razstave v Knjižnici Črnomelj. Za glasbeno popestritev pa bodo poskrbeli talentirani glasbeniki iz Glasbene šole Črnomelj.

Včeraj smo pričeli s prvo razstavo v klopu osmih, katere bodo potekale v knjižnici. Svoja dela je na ogled postavil učenec 5. Razreda OŠ Loka Gal Stopar.
Strokovna komisija je v utemeljitvi zapisala, da je Gal Stopar komisijo prepričal z zanimivo vehementno risarsko fakturo, ki jo dopolnjuje za to starost neobičajno razvit dar za opazovanje in prepoznavanje tudi kompleksnejših oblik. Nase je opozoril tudi s količino del, kar kaže, da mu likovno ustvarjanje predstavlja del vsakdana.
Nekaj besed o samem izboru in pomenu natečaja je zbranim podelil tudi član strokoven komisije, Robert Lozar. Svoje vtise in opažanja o talentu Gala Stoparja, pa je podelila njegova mentorica, gospa Špela Vraničar.
Poleg likovnega talenta, pa so za glasbo poskrbele še štiri mlade talentirane glasbenice na godalih, in sicer Maša in Staša Popovič, Tara Vranič in Ana Brunskole, katere delujejo pod mentorstvom Petra Juda, Bojana Ristića, Zrinke Vlašič ter korepetitorja na klavirju Andreja Kuniča.

Naslednja, druga v nizu razstav, bo potekala že čez slab mesec, in sicer 16. februarja. Do takrat pa ste lepo vabljeni, da si ogledate likovna dela mladega ustvarjalca, Gala Stoparja.

Vir: Knjižnica Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj