Na vsebino

Rdeči križ Metlika obvešča

Glede na situacijo v Metliki, kjer se je virus pojavil med prvimi, smo se v Rdečem križu Metlika takoj odzvali in organizirali.

Tudi v trenutnem drugem valu covid-19, smo se takoj odzvali z obvestilom občanom, da bi olajšali življenje ranljivim skupinam. Obvestila o potrebah pomoči na terenu (hrana, oblačila, higienski pripomočki, topli obroki..) in obliki dela smo poslali tudi v mrežo 13-tih krajevnih organizacij RK (v prilogi)

Poskrbeli smo za vse ukrepe za pridobitev nujne zaščitne opreme za prostovoljce in člane ekip prve pomoči (PP). Ponovno smo pregledali število prostovoljcev, ki jih je za normalne razmere veliko, v teh kritičnih trenutkih pa jih ni nikoli preveč.

Samo delo v RK smo reorganizirali. Ponovno smo ukinili vse naloge, kjer se zadržuje več ljudi hkrati (preventivne akcije, srečanja...). Pomoč v obliki hrane ali dostave našim prejemnikom pa je organizirana tako, da se osebe čim manj srečujejo in imajo minimalen stik. Ob kontaktih se uporablja vsa potrebna zaščitna oprema. Po potrebi (težave z zdravjem, prevozom) hrano dostavimo na dom.

Kot člani štaba CZ občine Metlika pa smo z aktiviranjem štaba CZ vključeni v sistem zaščite in reševanja. Pozvali smo k pripravljenosti člane ekip prve pomoči RK za izvajanje nalog ob zaostrenih razmerah covid-19. Vsem smo, dali tudi jasna navodila glede dela, opremljenosti, o samozaščitnem ravnanju in upoštevanjem vseh ukrepov.

V prvem tednu zaostrenih ukrepov opažamo negotovo jesen in zimo med ranljivimi skupinami, predvsem starejši ter finančne in materialne stiske med družinami in posamezniki. Odzivamo se na vse klice po pomoči, tudi če gre le za potrebo po pogovoru.

Kot sekretarka RK Metlika sem izredno ponosna, da imamo v naših vrstah tako predane in srčne prostovoljce. V pripravljenosti imamo 22 prostovoljcev in članov ekip PP RK Metlika. Veliko naših članov (cca 11) ekip prve pomoči pa je v nujnih službah (zdravstvo, policija, DSO…) Izrekam jim velik hvala v svojem imenu in imenu RK v želji, da bomo svoje poslanstvo do konca opravljali zdravi, saj bomo le tako zmogli opraviti vse kar nas čaka.

Dejstvo je, virus med nami je, hitro se širi, ker smo pozabili ukrepe ali jih premalo upoštevali. Posledično pa je, da ni lociranih okužb, ampak so razpršene med populacijo in je previdnost bolj potrebna in možnost do tveganega stika večja.

Stopimo skupaj, da si olajšamo prihodnje dni.

V želji, da se razmere v državi in Beli krajini čim hitreje normalizirajo, vam želim vse dobro.

Vir: RK Metlika
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj