Na vsebino

Recitiranje ob kulturnem prazniku

Devet let je že minilo, odkar smo v Knjižnici Črnomelj pripravili prvo prireditev Recitiranje ob kulturnem prazniku. Vsako leto dogodek posvetimo prebiranju in recitiranju poezije slovenskih pesnikov in pesnic, čigar verzi in besede puščajo pomembne sledove v literarni zgodovini.

Eden izmed takšnih je tudi Karel Destovnik Kajuh - pesnik, jezikoslovec, prevajalec, udeleženec narodnoosvobodilnega boja in narodni heroj Jugoslavije. Ob 100-obletnici njegovega rojstva (rodil se je 19. 12. 1922 v Šoštanju) smo letošnji dogodek ob kulturnem prazniku namenili prav njemu. Kajuh je še eden izmed naših mladih lirikov, ki jih je doletela prezgodnja smrt. Pesniti je pričel v nižji gimnaziji, svoje prve pesmi pa objavil že leta 1938 v Slovenski mladini. Njegove pesmi so bile za tisti čas zelo aktualne in odzivne. Njegovo delo je bilo že v zgodnjih dijaških letih usmerjeno k stvarni akciji, k fizičnemu in duhovnemu dejanju. To prikazuje njegovo tedanje delovanje in pesnikovanje, sodelovanje pri političnih in kulturnih akcijah ter dosledna podreditev osebnega življenja revolucionarnemu boju.

Kajuh velja za tipičnega predstavnika slovenske književnosti prve polovice 20. stoletja. Med partizanskimi pesniki je najpopolneje utelesil ideal partizanske lirike. Oblika Kajuhovih pesmi je preprosta. Njegove revolucionarne in preproste ljubezenske pesmi so bile med slovenskimi partizani zelo priljubljene. Z njimi je skušal mobilizirati vse sile za boj proti okupatorjem in vlivati vero v ponovno svobodno življenje.

Med njegova pomembnejša dela spadajo Slovenska pesem, cikel ljubezenskih pesmi ter pesmi Materi padlega partizana, Materi treh partizanov in Dekle v zaporu. Prva tiskana izdaja njegovih pesmi je izšla v Klopčičevem uredništvu leta 1945 v Ljubljani.

Mladega in ambicioznega Karla Destovnika - Kajuha, je pri njegovih še ne 22-ih letih doletela kruta usoda. Malo pred koncem vojne, je namreč v napadu nemške izvidniške patrulje padel v bližini svojega doma.

Besedilo za vezni tekst:

  • Destovnik, Karel: Enaindvajset pesmi za enaindvajset let življenja (2012)
  • Destovnik, Karel: Pesmi (1963)
  • Svet književnosti 3 (2002)

Najlepše se zahvaljujemo vsem recitatorjem za sodelovanje, za obogatitev dogodka z izbrano pesmijo.

Če ste naš prispevek ob kulturnem prazniku zamudili, si ga še vedno lahko ogledate:

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj