Na vsebino

Prešerno po Črnomlju

Foto: ZIK Črnomelj
Foto: ZIK Črnomelj

Ob slovenskem kulturnem prazniku so tudi letos črnomaljske kulturne ustanove brezplačno odprle vrata za obiskovalce. Ti so si v Primožičevi hiši v Črnomlju lahko ogledali razstavo umetnic Maje Drenovec in Ane Heij, ki ustvarja pod imenom AnaRocks. Obe druži ljubezen do kamnov in kristalov, ki jih s posebno makrame tehniko vozlanja spleteta v unikaten nakit in drugo umetnost.

Svoja vrata sta odprli tudi Zakladnica mesta Črnomelj s stalno razstavo kulturne in naravne dediščine ter Mestna Muzejska zbirka Črnomelj s stalno razstavo Črnomelj na prepihu. V spominski hiši pesnika Otona Župančiča na Vinici so ljubitelji kulture lahko spoznali velikana slovenske moderne. Razstava Župančič - mojster besed, predstavlja enega najpomembnejših slovenskih pesnikov ter izjemnega prevajalca in esejista, ki je bil zaprisežen Belokranjec. Na ogled sta tudi razstavi Vinica - stoletja ob reki Kolpi in Zaslužni Belokranjci. Na vrtu so se lahko otroci preizkusili v ugankah in spoznali Cicibana.

V Knjižnici Črnomelj so predvajali dokumentarno-igrani film ob 60-letnici te ustanove, pestro pa je bilo popoldansko dogajanje zlasti v Kulturnem domu Črnomelj, kjer je 8. februarja 1945 potekala tudi prva proslava v državi ob slovenskem kulturnem dnevu. Direktorica ZIK Črnomelj Nada Žagar, črnomaljski župan Andrej Kavšek in Marija Ana Krajnc iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije so na predavanju in razgovoru predstavili aktualno dogajanje v zvezi s prenovo črnomaljskega hrama kulture.

Pozabili niso niti na najmlajše, saj so pripravili brezplačen ogled risanke Maček Muri po knjigi Kajetana Koviča ter likovno delavnico na temo risanke, kjer so si otroci lahko izdelali svojega mačkona. Pripravili so tudi doživljajsko vodenje po razstavi Domovina je kultura in pester dan zaključili z večerom Vitomila Zupana. Obiskovalci so lahko prisluhnili pogovoru o življenju pisatelja in njegovem medvojnem delovanju v Črnomlju s pisateljico in poznavalko Ifigenijo Zagoričnik Simonović. Zupanove pesmi so recitirali dijaki Srednje šole Črnomelj, dogajanje pa so sklenili s projekcijo filma Nasvidenje v naslednji vojni, posnetega po knjižni predlogi Zupanovega romana Menuet za kitaro.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj