Na vsebino

Rezultati ankete "Trajnostna mobilnosti v občini Metlika"

V času Evropskega tedna mobilnosti 2020, med 16. in 22. septembrom 2020, je Občina Metlika skupaj z Zavodom za turizem, kulturo, šport in mladino Metlika, izvedla anketiranje udeležencev dogodkov, pod skupnim nazivom projekta »Parkirni dan«, na Mestnem trgu v Metliki, izveden s finančnimi sredstvi projekta LIFE IP CARE 4 CLIMATE – LIFE17 IPC/SI/000007, sofinanciran s strani Ministrstva za okolje in prostor (MOP), s sredstvi iz Sklada za podnebne spremembe.

Namen ankete je bil pridobiti mnenja glede trajnostne mobilnosti v občini Metlika in priporočila za delo na tem področju v prihodnje. Anketirancem je bilo zastavljenih 8 vprašanj, in sicer, kateri je njihov najpogostejši način potovanja izmed ponujenih, ki ga uporabljajo za na delo, v šolo, nakupe oziroma oskrbo, prosti čas (rekreacija in druženje) ter po opravkih, zakaj uporabljajo ta najpogostejši način, zakaj večkrat ne uporabljajo javnega prevoza, kako so zadovoljni s prometno infrastrukturo v občini Metlika, katera od ponujenih področij (ceste, površine za pešce, kolesarske površine, javni potniški promet, parkirne površine, tovorni promet, tranzitni promet, dostopnost do javnih zgradb, javne površine kot so trgi in parki, prometna oprema in signalizacija, obveščanje prebivalcev, varovanje zdravja, varovanje okolja ter splošna prometna varnost) je v občini Metlika dobro oziroma slabo urejena, katera križišča, odseki, ceste so z vidika prometne varnosti najbolj problematična območja v občini Metlika, ali je v občini Metlika potrebno povečati število območij omejene hitrosti (cona 30 km/h) in kje, ter ali se strinjajo, da se območje mestnega jedra Metlike zapre za motorni promet.

Anketni list je bil pripravljen v tiskani obliki in ga je bilo moč izpolniti na stojnici, na Mestnem trgu v Metliki, v času Evropskega tedna mobilnosti, med 16. in 22. septembrom 2020, ob obisku katerega od dogodkov projekta »Parkirni dan«. Anketni list je bil objavljen tudi na spletni strani Občine Metlika, tako da ga je lahko izpolnil vsak, ga natisnil in izpolnil ter ga oddal na stojnici na Mestnem trgu, v prej navedenem času.

Anketni vprašalnik, ki ga je izpolnilo 89 udeležencev, je pokazal, da je najpogostejši način potovanja med anketiranci še vedno avtomobil (voznik), saj je tak način najbolj praktičen in najhitrejši. Vzrok majhnega števila uporabnikov javnega prevoza med anketiranci je slaba povezava, neugoden vozni red ter lastništvo avtomobila. Zadovoljstvo anketirancev z ureditvijo cest, pločnikov, kolesarskih površin, javnega potniškega prometa, tovornega in tranzitnega prometa na območju občine Metlika je slabo. So pa zadovoljni z dostopi do javnih zgradb, prometno opremo in signalizacijo, splošno prometno varnostjo, javnimi površinami (trgi, parki) ter parkirnimi površinami. Med anketiranci je bilo zaznanih veliko problematičnih območij na območju občine Metlika, predvsem v mestu in bližnji okolici, z vidika prometne varnosti. Potreb po novih območjih omejitve hitrosti (30 km/h) na območju občine Metlika s strani anketirancev ni bilo izraženih. Se pa večina anketirancev strinja s tem, da se za motorni promet zapre območje starega mestnega jedra v Metliki.

Dobljeni rezultati ankete bodo Občini Metlika v pomoč pri nadaljnjih odločanjih na področju trajnostne mobilnosti v občini. Cilj je zagotoviti občanom pogoje, s katerimi bi zmanjšali trenutni večinski procent uporabe avtomobila v občini in povečati procent uporabe javnega prevoza in drugih – trajnostnih – načinov transporta ter spodbuditev gibanja in zagotovitev varnostnih prometnih infrastruktur v Občini Metlika.

Vir: Občina Metlika in Zavod za turizem, kulturo, šport in mladino Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj