Na vsebino

S štirikolesnikom po Plešivici

Bralec našega portala nam je pred dvema dnevoma poslal fotografije s Plešivice. Jezi ga, da si je nekdo "dal duška" s štirikolesnikom (vsaj po sledovih gum je tako sklepati) in ob cerkvi sv. Magdalene v blatu risal razne oblike, ob tem pa tudi umazal cerkveno fasado.

Štirikolesnik je (naj bi bilo) registrirano vozilo, namenjeno vožnji po terenu.

A uredba o prepovedi vožnje z motornimi vozili v naravnem okolju jasno določa, da je vožnja zunaj cest prepovedana. V njej je med drugim zapisano, da je v Republiki Sloveniji v naravnem okolju prepovedano voziti, ustavljati, parkirati ali organizirati vožnje z motornimi vozili, s kolesi s pomožnim motorjem in z drugimi prevoznimi sredstvi, ki omogočajo gibanje, hitrejše od hoje pešca, z močjo lastnega motorja in niso namenjena izključno vožnji po cestah in s kolesi ter da je na gozdnih cestah in cestah z makadamskim voziščem v gozdnem prostoru ter cestah v območjih, ki so zavarovana s posebnimi predpisi (naravni in gozdni rezervati, narodni, regijski in krajinski parki, vodni rezervati, varovalni gozdovi, gozdovi s posebnim namenom), prepovedano organiziranje voženj z vozili na motorni pogon ali njihova uporaba za testne in kros vožnje, športne tekmovalne in reklamne vožnje ter njim podobne oblike uporabe.

Če poenostavimo, je v Sloveniji vožnja prepovedana zunaj prometne infrastrukture in nekategoriziranih cest. Dovoljena je na gozdnih cestah, dovoznih cestah in površinah ob objektih, če niso v zasebni lasti ali če ni označeno drugače.

Jasno, da ne bomo drveli med sprehajalci na planinskih poteh, vozili čez drn in strn prek podrasti ali skozi strnjen gozd ter se izživljali na prijetni jasi, dokler ne bomo ob pamet spravili vseh živali in bližnjih prebivalcev.

V razmislek tudi tistemu ali tistim, ki so, verjetno brez razmišljanja ali skrbi do drugih, z adrenalinsko vožnjo razbrazdali vrh Plešivice. Ni vedno samo vprašanje zakona oz. prepovedi, včasih je potrebno le malo "zdrave pameti".

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj