Na vsebino

S tomosom od Črnomlja do Pašmana

Semičan Uroš Velše, Metličan Aleš Rus in Darko Kastelic iz Blatnika pri Črnomlju so trije ljubitelji tomosovih mopedov, ki so se podali na prav posebno pustolovščino. Drugi petek v septembru so se v zgodnjih jutranjih urah v Črnomlju pridružili karavani članov društva starodobnih vozil Iskreni mopedisti iz Škocjana in se s tomosovimi mopedi podali na več kot 300 kilometrov dolgo pot na hrvaški otok Pašman, kjer je potekalo prvo srečanje mopedistov – Tkon 2022.

Pisana druščina ljubiteljev starodobnih mopedov iz vse Slovenije je v jutranjih urah prečkala mejni prehod Vinica in se podala na dolgo ter naporno pot do idiličnega otoka v Severni Dalmaciji. Pot je ob povprečni hitrosti 45 kilometrov na uro potekala brez večjih težav. Za morebitne okvare je bil v pripravljenosti Uroš Velše, ki se ljubiteljsko ukvarja z obnovo starih mopedov. Tudi nevihte v Senju, kjer se je karavani pridružila še skupina s Primorske, se niso ustrašili in po dobrih sedmih urah vožnje so srečno prispeli v Biograd na Moru. Od tam so s trajektom v poznih popoldanskih urah prispeli v mesto Tkon na otoku Pašman, kjer so jim domačini v organizaciji tamkajšnjega turističnega društva pripravili prisrčno dobrodošlico.

Naslednje jutro se je 80 mopedistov iz Tkona podalo na 60 kilometrov dolgo panoramsko vožnjo po Pašmanu in sosednjem Ugljanu. Med potjo so se ustavili na mostu v Banju, ki povezuje omenjena dalmatinska otoka, postanek so ob dobri hrani in pijači opravili tudi v mestu Preko in se vrnili nazaj v Tkon. Popoldansko druženje so nadaljevali v sproščenem vzdušju ob druženju in motorističnih igrah, v večernih urah pa je sledila še zabava s skupino Magazin.

V nedeljo so se mopedisti polni lepih vtisov odpravili na dolgo pot nazaj proti domu - z željo, da bi srečanje na Pašmanu postalo tradicionalno. Tomosovi motorji so prevozili okrog 800 kilometrov in zdržali brez večjih okvar, pravi Darko Kastelic, le mopedisti so imeli na zadnji plati za spoznanje debelejšo kožo.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj