Na vsebino

Samotestiranje učencev večinoma brez težav, v Semiču tudi protest

Učenci in dijaki so včeraj začeli obvezno samotestiranje na novi koronavirus, ki poteka v šolah. Po podatkih, ki smo jih pridobili iz belokranjskih šol, večjih zapletov ni bilo, večina otrok se je samotestirala.

Ravnatelj OŠ Mirana Jarca Črnomelj Boris Mužar je povedal, da je samotestiranje potekalo brez zapletov, učenci pa se počutijo dobro. Odkrili so štiri primere suma na okužbo in učence napotili k zdravniku. »Kljub vnaprejšnji zaskrbljenosti poudarjam, da so tudi najmlajši samotestiranje izvedli uspešno ter ob tem tudi zvedavo, odgovorno in varno. Mnogi so si s tem dejanjem v odnosu do sebe in sošolcev okrepili samozavest, da znajo in zmorejo,« je zapisal ravnatelj OŠ Mirana Jarca Črnomelj. Tam imajo trenutno zaradi okužbe v karanteni 3. a, 4. c in 6. c razred.

V Semiču protest skupine staršev

Prvi dan obveznega samotestiranja je dokaj mirno minil tudi na OŠ Belokranjskega odreda Semič. Se je pa tam po besedah ravnateljice mag. Andreje Miketič zbrala skupina staršev, ki je mirno izrazila protest proti ukrepom in zahtevala, da njihovi otroci obiskujejo šolo kljub temu, da samotestiranja ne izvedejo.

Domov so morali poslati 16 učencev, trije učenci so ostali doma že prej. Po zagotovilih ravnateljice imajo vse urejeno za potek pouka na daljavo, saj šolanje na daljavo omogočajo že od začetka šolskega leta učencem, ki jim je odrejena karantena.

»Pri starših so mnenja glede samotestiranja deljena. Nekateri ga v celoti podpirajo, nekateri ga sprejemajo, nekateri pa so izrazito proti. Učitelji/-ce so se odzvali profesionalno in sprejemajo ukrepe. Si pa vsi zelo želimo, da bi se vsaj v prvi triadi oz. do 5. razreda samotestiranje lahko izvajalo v domačem okolju,« je še sporočila Miketičeva.

Trenutno je zaradi karantene ali izolacije v semiški osnovni šoli odsotnih pet odstotkov učencev. Večji je delež okužb pri otrocih v vrtcu, ki trenutno znaša 8,4 odstotka. Zaradi okužb zaposlenih imajo v karanteni pet oddelkov vrtca.

Na OŠ Loka Črnomelj proti samotestiranju le majhen delež staršev

Tudi na OŠ Loka Črnomelj je samotestiranje steklo brez težav, tudi pri prvošolcih, ki so imeli le nekaj težav z odpiranjem epruvetk, je povedala ravnateljica Damjana Vraničar. Zabeležili so štiri okužbe, ki so jih dodatno preverili s PCR testom. V razredih, kjer so bile ugotovljene okužbe bodo učenci odšli v karanteno.

»V šolo je prišlo 10 učencev, ki niso imeli soglasja za somotestiranje. Iz podatkov je mogoče sklepati, da je trenutno le tri odstotke staršev na naši šoli proti samotestiranju. Starše smo pozvali, da pridejo po svoje otroke, saj želimo vsem zagotoviti varno okolje za preprečevanje okužbe. Sedem učencev je ostalo doma, saj starši želijo šolanje na daljavo,« je še sporočila Vraničarjeva in dodala, da so se v času epidemije njihovi učitelji izkazali s strokovnostjo, delitvijo pomoči in solidarnostjo. »Menim, da je bil ob uvedbi samotestiranja zaznan nemir, ki bo z izkušnjami počasi izzvenel,« pravi ravnateljica OŠ Loka Črnomelj.

Samotestiranje je predvideno praviloma ob ponedeljkih, sredah in petkih. Učencem pripada 15 hitrih testov za samotestiranje na mesec, ki jih prevzamejo v lekarni. V primeru pozitivnega testa mora ravnatelj o tem obvestiti starše učenca. Če je rezultat samotestiranja pozitiven, sošolci in učitelj do rezultata PCR-testa učenca normalno nadaljujejo pouk, učenec pa mora biti do izvida testa v izolaciji.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj