Na vsebino

Se še spominjate obveznega služenja vojaškega roka?

V Kulturnem centru Semič so včeraj odprli razstavo z naslovom Naborništvo v Teritorialni obrambi in Slovenski vojski 1992–2003, avtorja Mitje Teropšiča, upokojenega polkovnika Slovenske vojske, tudi avtorja istoimenskega kataloga, ki dopolnjuje razstavo.

Gostujoča razstava je nastala lansko jesen, ko je minilo 20 let od ukinitve obveznega služenja vojaškega roka in posledično ukinitve usposabljanja nabornikov Slovenske vojske v letu 2004. Po besedah avtorja je osnovni namen razstave prikazati začetno obdobje razvoja Slovenske vojske z delovanjem bataljona pri zahtevnih vsebinskih sklopih usposabljanja ter urjenja z nevarnimi bojnimi streljanji z različnimi vrstami osebnega ter skupinskega orožja, pa tudi posebnosti življenja vojakov v terenskih razmerah usposabljanja in v vojašnici.

Na primeru delovanja pehotnega bataljona iz novomeške vojašnice je prikazan razvoj mlade Slovenske vojske, v katerem je v enajstih letih delovanja vojaški rok služilo skoraj osem tisoč vojakov nabornikov. Posvečena je vsem poklicnim starešinam in zaposlenim, ki so s strokovnostjo in vojaškim znanjem usposabljali ter usposobili tisoče slovenskih fantov, in vsem vojakom nabornikom, ki so svoj čas namenili domovini ter odslužili vojaški rok.

Na dvostranskih razstavnih panojih so po sklopih prikazane pomembnejše fotografije, ki s svojo izpovednostjo in podnapisi ter komentarji pripovedujejo kratke zgodbe o naborništvu v bataljonu.

Razstavo dopolnjuje katalog, v katerem je več kot 400 fotografij s podnapisi in komentarji, ki še podrobneje pojasnijo vsebine iz življenja in usposabljanja vojakov med obveznim služenjem vojaškega roka. Posebna vrednost kataloga so zbrana pričevanja nekdanjih starešin, ki iz najrazličnejših zornih kotov razgrinjajo bistvo takratnega življenja vojakov, pa tudi starešin, in dopolnjujejo razstavo ter njeno razumevanje.

Razstavo, ki si jo lahko ogledate do 23. aprila, je odprla semiška županja Polona Kambič, v kulturnem programu pa je nastopil Mešani pevski zbor Samospev.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj