Na vsebino

Še tretji dan zapored potrdili 19 okužb

Včeraj je bilo v Sloveniji opravljenih 1012 testiranj na novi koronavirus. Pozitivnih je bilo 19, enako število kot včeraj in predvčerajšnjim. Umrl ni noben bolnik s covidom-19, se je pa za enega povečalo število hospitaliziranih (19).

Od začetka sistematičnega testiranja na covid-19 je bilo tako v državi opravljenih 119.029 testov, pri čemer je bilo potrjeno okuženih 1916 ljudi. Trenutno je okuženih 267 ljudi.

Šest v četrtek potrjeno okuženih je iz občine Hrastnik, kjer je aktivno okuženih že 25 ljudi, po dva iz Šentjurja in Zagorja ob Savi, po eden pa iz občin Ljubljana, Koper, Kranj, Krško, Postojna, Metlika, Dobrova - Polhov Gradec, Mengeš in Žalec. Okužbo so po podatkih covid sledilnika našli pri dveh zaposlenih v domovih za starejše in tri med oskrbovanci doma.

Pristojne skrbi predvsem rast okuženih v Hrastniku, kjer je okoli polovica okuženih v tamkajšnjem domu za starejše.

Spremembe glede vročanja karantenskih odločb: od ponedeljka na vseh mejnih prehodih

Uradni govorec za covid-19 Jelko Kacin je pojasnil, da epidemiološko gledano "uspešno drsimo navzdol", saj vsak okuženi okuži manj kot enega. "Uspešno smo zamejili vnos virusa iz držav Zahodnega Balkana," je še dejal. Spomnil je, da je vlada v četrtek zvečer izdala odlok o karantenskih odločbah, ki bo začel veljati v ponedeljek. zdravstvenemu inšpektoratu bo namreč na pomoč priskočila slovenska policija, saj bodo ljudje, ki jim bo odrejena karantena (oziroma to pričakujejo) lahko vstopale v državo na katerem koli mejnem prehodu ali kontrolni točki.

Policist bo nato skeniral osebni dokument, ga poslal zdravstvenemu inšpektorju, ta pa mu bo čez nekaj minut (5-7) poslal odločbo, ki jo bo policist vročil osebi, ki prečka mejo, je podrobneje nov sistem pojasnil notranji minister Aleš Hojs.

Kacin je ob tem na konferenci pojasnil še, da je bilo v četrtek opravljenih tudi 246 nadzorov v gostinskih lokalih, v le 55 primerih so odkrili nepravilnosti in izdali opozorila, "kar kaže, da se tudi gostinci se prilagajajo na novo realnost".

Vir: RTV SLO

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj