Na vsebino

Semič v starih cajtih (258)

Počitniška kolonija na Cresu leta 1966

Tudi v starih ''cajtih'' smo med poletnimi počitnicami poskrbeli za zdravstveno ali socialno ogrožene otroke in jih vsako leto odpeljali za deset dni na morje.

Čeprav takrat še ni bilo organiziranih humanitarnih zbiralnih akcij za te namene, so znali na takratni črnomaljski občini, pod katero je spadalo tudi področje današnje semiške občine, izvrtati denar za vsakoletno počitniško kolonijo otrok. Ob tej priložnosti izrekam, tem neimenovanim dobrim ljudem, v imenu vseh udeležencev kolonij, iskreno zahvalo.

Leta 1966 je na otoku Cresu počitnikovalo v zidani zgradbi, tik ob morski obali, okrog 90 otrok iz črnomaljske občine. Zanje nas je po ''službeni dolžnosti'' skrbelo 7 učiteljic in učiteljev, vodja kolonije in kuharica.

Čeprav se je otrokom na morju dobro godilo, so njihovi nasmehi na spodnji fotografiji bolj grenko – kisli, saj jih je mučilo veliko domotožje po domu in domačih, od katerih so se večinoma prvič ločili za dlje časa.

Od takrat je minilo veliko časa in večina tedanjih otrok se je uvrstila v kategorijo babic in dedkov. Ko se danes srečam z nekaterimi od njih, se radi z nostalgijo spomnimo tistega našega nepozabnega druženja na Cresu.

Meni se je v spomin najbolj vtisnil nepozaben prizor, z revno deklico Francko iz Semiča. Ko smo prišli peš z ladje do našega počitniškega doma in morske obale pred njim, je neučakano odvrgla culico s skromno opremo, brez vprašanja stekla proti plitvi vodi in kar oblečena sedla vanjo. Še danes imam pred očmi njen blažen, presrečen nasmeh, ko se je prvič neposredno srečala z morsko vodo.

Dobro, da sem si zapisal imena in priimke vseh članov moje počitniške skupine, zato v njej verodostojno stojijo od leve: Milena Stare, Darka Stariha, Lidija Jager, Franc Pavlakovič (vodja kolonije), Dragica Bahor, Darinka Bahor, Blaž Kočevar (učitelj), Martina Judnič, Ana Žunič in čepijo od leve: Srečko Krhin, Boris Avsec, Jože Fink, Drago Fašink, Jože Romšek, Anton Dušak, Janez Jakša, Tone Jakša

Vir: Semič v starih cajtih

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj