Na vsebino

Semič v starih cajtih (308)

Ognjena katastrofa na Osojniku

V nedeljo dopoldne, 17. oktobra 1920, ko je bila večina vaščanov pri maši v Semiču, je Osojnik zajel silovit požar. Močan veter, ki je pihal od juga proti severu, je bliskovito raznesel ogenj po vsej vasi.

Enaindvajsetim lastnikom je popolnoma zgorelo 16 hiš in 75 gospodarskih poslopij z vso opremo, obleko, vsemi poljskimi pridelki in ostalim živežem. V požaru je poginilo veliko živine, prašičev in perutnine. Kljub velikim naporom ''požarne brambe'' (gasilcev) se ni dalo nič rešiti.

Zgorele niso le redke domačije, ki so bile nekoliko oddaljene od strnjene vasi.

Pogorelci so se znašli tik pred zimo v strašni bedi, brez strehe nad glavo, brez oblačil, brez hrane zase in za živali.

V takratni občini Semič so takoj ustanovili Odbor za pomoč pogorelcem. Vodil ga je Janko Ogulin, lastnik Vajdovega dvorca na Vrtači; pomagali pa so mu nadučitelj Matija Bartel, trgovec Anton Sever, župan Jakob Plut in trgovec Ivan Zurc. Veliko so darovali sami, organizirali pa so tudi zbiranje pomoči po vsej semiški fari in po vsej Sloveniji.

O nesreči je 31. novembra 1920 poročal ''Glas naroda'' - List slovenskih delavcev v Ameriki. Tudi oni so se vključili v zbiranje pomoči za nesrečne Osojničane.

Čas, pridnost in podjetnost ''Osojncev'' so počasi zacelili težke udarce in vse rane, ki jih povzročila velika nesreča.

Po več kot sto letih po katastrofalnem požaru je Osojnik gospodarsko prav gotovo najmočnejša in zelo lepo urejena vas v Občini Semič.

DANAŠNJI ''OSOJNCI'', VAŠI PREDNIKI BI BILI ZELO PONOSNI NA VAS!

Tudi danes znajo Osojnci takoj ''stopiti skupaj'' in si nesebično medsebojno pomagati, če je to potrebno (požar na Osojniku leta 2019).

Sodobne ''Osojnce'' vam bo v našem petkovem video prispevku humorno in prepričljivo predstavil Dragarjev Andrej. Priporočam vam, da ne zamudite ogleda!

Natančne podatke o požaru je iz starih časopisov zbral Gregor Kočevar.

Fotografijo dela Osojnika je posnel Jože Kraus leta 2005.

Vir: Semič v starih cajtih
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj