Na vsebino

Semič v starih cajtih (71)

Prvi dve fotografiji

Portret Oskarja Obajdina (Vito Globočnik), črmošnjiško župnišče, leta 1943 ali 1944. Hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Drugi dve fotografiji

Levo: Oskar Obajdin, podoba iz leta 1941, desno: kip Milene Dolgan, iz leta 1943–1944.

Osemletnega Oskarja Obajdina, živahnega in zvedavega dečka, je sprejel župnik Franc Zajec (1879–1951) v črmošnjiškem župnišču. Župnik Zajec je služboval v Črmošnjicah v zelo težkem času, od leta 1933 do leta 1951, težko je govoril, pestile so ga hude zdravstvene težave. Oskar je pasel krave, večkrat so ga pošiljali z nahrbtnikom po nakupe v Semič, vsak dan je moral ministrirati. S strani župnika je bil Oskar pogosto tepen, zato včasih po tri dni ni šel v farovž, spal je kar na podu. V župnišču so stanovali še župnikova sorodnica, šestnajstletna Marija, ki ji je mama umrla ob porodu, in kuharica Liza, ki je skrbela za Oskarja kot druga mama.

Partizanski likovniki, ki so zasedali črmošnjiško župnišče, so v roke osemletnega dečka Oskarja, ki naj bi mu njihovi partizanski tovariši ubili oba starša, položili eno izmed brzostrelk, ki je visela v kotu v sobi. Na glavo so mu dali partizansko titovko, da jim je poziral kot model za pionirja – partizanskega kurirja. Sicer Oskar ni opravljal kurirskih del za partizane.

Leta 2016 se je Oskar Obajdin še dobro spominjal slikarja Vita Globočnika, ki ga je portretiral leta 1943 ali 1944.

Vir: Semič v starih cajtih
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj