Na vsebino

Semiški osnovnošolci aktivni ob dnevu Zemlje

Očistimo naš planet

V okviru letošnjega svetovnega dneva Zemlje, ki v ospredje postavlja vlaganja v naš planet, smo v mesecu aprilu sodelovali v čistilni akciji v občini Semič. Spodaj si lahko ogledate fotografije kako pridni smo bili.

"Čuvajmo naš modro-zeleni planet. To je naša zibelka, naš dom. Z globokim spoštovanjem stopajmo po njenem površju in naj naši koraki ostanejo neopazni. Bodimo hvaležni za njene neprecenljive darove in njeno neskončno dobroto varčujmo z ljubeznivim ter harmoničnim sobivanjem z vsemi njenimi prebivalci. " (Timea Varga)

Eko dan

Mesec april je bil posvečen dnevu Zemlje, ki je je letni dogodek in se praznuje 22. aprila v več kot 192 državah. Je praznik vsakega, ki živi, diha, hodi, ki ljubi naravo in jo spoštuje.

Tudi letošnje leto smo na šoli izvedli eko dan za učence od 1. do 5. razreda. Potekal je na temo gozd. Na našo šolo smo povabili člane gobarskega društva Semič. Gospa Majda in Jože Cesar ter naša nekdanja ravnateljica, gospa Silva Jančan, so predstavili gozdni bonton in opozorili na pravila, ki jih kot gobarji moramo upoštevati v gozdu.

V nadaljevanju so se učenci odpravili v gozd in ga raziskovali preko vseh čutil. Spoznavali so različna drevesa, njihove značilnosti, poslušali zvoke ptic ter ustvarjali iz naravnih materialov. Učenci so iskali, si ogledovali in spoznavali gozdne drevesne vrste, rastline in živali. Nekateri razredi so na poti v gozd in iz gozda opazovali dolžino in smer svoje sence.

Dan Zemlje

V mesecu aprilu smo se skupaj z učenci poklonili Zemlji s čistilnimi akcijami v bližnji okolici šole in raznimi dejavnostmi povezanimi z ekologijo. Pogovarjali smo se o skrbi za okolje, izdelali plakate ter ustvarjali iz odpadne embalaže. Organizirali smo tudi tudi zbiralno akcijo odpadnega papirja in plastičnih zamaškov.

Učenci naše šole so sodelovali tudi na natečaju ob Dnevu Zemlje za mednarodni spletni časopis Časoris.

Rešimo naš planet_Matic Miketič

Rešimo naš planet_Ana Pustavrh

"Zemlja ne pripada človeku. Človek pripada Zemlji. To dobro vemo. Vse je povezano med seboj, tako kot družino druži kri. Vse je povezano. Človek ni stvarnik tkanja življenja, ampak samo vlakno v njem. Kar naredi s tkanjem, dela tudi s samim seboj." (Chief Seattle)

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj