Na vsebino

Skupaj smo močnejši

Lepo je biti človeku človek v srečnih trenutkih. A zanj je še bolj pomembno, če mu kdo ponudi roko tudi v težki situaciji. In življenje nas nenehno sooča z izzivi ter preizkušnjami. Belokranjci smo to zelo občutili ob toči, ki je junija klestila vse počez v naših krajih.

Ob tem so prizadetim na pomoč priskočili številni posamezniki in podjetja, do izraza je prišla tudi medsosedska pomoč. Tudi v Lions klubih smo prepoznali potrebo po pomoči prizadetim in smo pod pokroviteljstvom Zveze slovenskih Lions klubov pričeli zbirati denar. Organizirano smo se pomoči lotili tudi v Lions klubu Podzemelj Bela krajina. S humanitarno akcijo »Toča Bela krajina«, ki se je zaključila konec meseca septembra, smo zbirali denar za prizadete po veliki in uničujoči ujmi, ki je prizadela mesto Črnomelj in širšo okolico.

Odziv je bil hiter in velik, saj nam je uspelo zbrati 9.000 EUR. Denar so donirali posamezniki skoraj vseh Lions klubov, svoj prispevek pa so dodali tudi naši člani kluba. V razmeroma kratkem času nam je nato na podlagi pridobljenih informacij s prizadetih področij kot tudi z ogledom razmer na terenu uspelo izluščiti tiste, ki so bili najbolj pomoči potrebni. Zbrani denar smo namenili 9 družinam na podlagi kriterijev, ki jih je oblikovala komisija za razdelitev sredstev znotraj domačega kluba. Zneske, od 450 do 1700 evrov, so izbrana gospodinjstva porabila za nujna popravila in obnovo domov, kot je pleskanje, prekritje strehe in podobno.

Zavedamo se sicer, da razdeljeni zneski ne bodo rešili vseh finančnih stisk teh družin, vendar pa verjamemo, da bo omenjena gesta ljudem v stiski dala tudi dodatnega prepotrebnega elana pri dokončni obnovi njihovih hiš. Ob njihovem odzivu, polnem hvaležnosti in sreče, smo dobili potrditev, da je bila odločitev prava.

V letu in pol, odkar Lions klub Podzemelj Bela krajina obstaja, je bila za nas to prva večja akcija. Z njo smo sebi in drugim pokazali, da hočemo in zmoremo. Utrdili smo svoj obstoj in osrednje poslanstvo Lions klubov – prisluhniti in pomagati pomoči potrebnim.

Prepričani smo, da smo z rezultatom, ki je viden v zbrani vsoti denarja, polepšali in olajšali življenje nekaterih družin ter dokazali, da smo skupaj močnejši. S tem pa se seveda naše delo ni zaključilo, saj že snujemo nove dobrodelne akcije.

Tako je ena od izjemno lepih in koristnih gest v dobro naših občanov zagotovo možnost izposoje avtomobila v okviru projekta PROSTOFER v Občini Metlika, s pomočjo katere je ta ideja tudi zaživela. To pomeni, da občana, ki potrebuje prevoz npr. v bolnišnico, na zdravstveni pregled, terapijo …, tja odpelje prostovoljec z avtom, ki je namenjen prav temu. Občani več o tem lahko izvejo na Občini Metlika. Zgledi vlečejo in želimo, da bi tak avto vozil in pomagal tudi drugim prebivalcem Bele krajine. Bodimo prostovoljno preprosto »fer« in podprimo projekt PROSTOFER. Kontakt PROSTOFER za brezplačni prevozi za starostnike je 080 10 10.

V našem klubu smo se zbrali posamezniki, ki želimo pomagati in pomoči potrebnim omogočiti človeka dostojno življenje, kolikor je to v naši moči. Zato se podajamo v prihodnost z novimi idejami in projekti. Ob tem želimo ljudem sporočiti, da ljudje v stiski niso sami.

Člani Lions kluba Bela krajina Podzemelj se zahvaljujemo vsem slovenskim Lions klubom, Zvezi in posameznikom, ki so se odzvali in pomagali. Verjamemo, da smo s skrbnim delom upravičili veliko zaupanje, ki nam je bilo naloženo. Ponosni smo, da smo del tako velike družine.

We serve – Pomagamo!

Janja Strugar Dukovčič, zakladničarka Lions kluba Podzemelj Bela krajina

Sašo Jeršin, predsednik Lions kluba Podzemelj Bela Krajina

Matevž Banovec, vodja projekta Toča Bela krajina

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj