Na vsebino

Prusova vina med zmagovalci Slovenskega festivala vin

Zmagovalci ocenjevanja: prvi z desne Jožef Prus mlajši z dvema priznanjema.
Zmagovalci ocenjevanja: prvi z desne Jožef Prus mlajši z dvema priznanjema.

V ljubljanskem Cankarjevem domu je vrata včeraj odprl 25. Slovenski festival vin, na katerem se letos predstavlja več kot 120 vinarjev in kulinarikov. Poleg vodenih delavnic in degustacij več kot 550 vinskih vzorcev, so v okviru festivala razglasili tudi zmagovalce strokovnega ocenjevanja vin.

V kategoriji belih vin z ostankom sladkorja je tako z rumenim muškatom izbor 2020 zmagala Vinska klet Prus s Krmačine pri Metliki, ki je prvi dve mesti osvojila tudi v kategoriji rdeče mirno vino, in sicer za svetovno vino 2017 ter modro frankinjo barrique 2016.

Strokovno ocenjevanje za najbolje ocenjena vina festivala je potekalo v začetku novembra. Sedemčlanska strokovna komisija je ocenila 147 vzorcev, kar je 37 več kot lani. Med vsemi prispelimi vzorci je komisija ocenila 20 penečih belih vin visoke kakovosti, tri peneča rose vina, 61 belih suhih mirnih, 11 belih mirnih z ostankom sladkorja, dva vzorca rdečkastih vin ter 46 vzorcev mirnih rdečih.

Na dvodnevnem dogodku se sicer predstavljajo vinarji iz vseh vinorodnih okolišev Slovenije, obiskovalci pa imajo možnost okusiti tudi tuja vina, in sicer iz Avstrije, Bolgarije, Črne gore, Hrvaške, Italije, Katalonije in Srbije, so sporočili organizatorji festivala.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj