Na vsebino

Slovenski policisti danes začeli z veliko akcijo

Agencija za varnost prometa bo v sodelovanju s policijo od 15. do 28. januarja 2018 prežala na voznike, ki za volanom telefonirajo.

Uporaba mobilcev med vožnjo seveda ni dovoljena, razen, če uporabljate naprave za prostoročno telefoniranje. Zakonodaja določa, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševale njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila.

Če med vožnjo uporabljate mobilni telefon se vam zmanjša zbranost in pozornost na dogajanje na cesti in njeni okolici. Voznik lahko spregleda ključne informacije z okolja, zato se poveča tveganje za nastanek prometne nesreče. Predvidena globa za voznike, ki kršijo zakon, pa je 120 evrov. A kot kaže raziskava Agencije za varnost prometa, med vožnjo, kljub prepovedi, uporablja mobilni telefon kar 75 % voznikov v Sloveniji.

Dokazano je, da če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. Med pisanjem SMS sporočila voznik štiri krat več časa ne gleda na vozišče kot pri normalni vožnji.
V lanskem letu so slovenski policisti izdali kar 26.391 plačilnih nalogov zaradi uporabe mobilnih telefonov med vožnjo ter 3.161 opozoril voznikom, kar je dvakrat več kot v letu 2016 (skupaj 14.496, od tega 10.473 plačilnih nalogov in 4.023 opozoril).

Predlagalo se je tudi že, da bo veljala uporaba mobilnega telefona za vožnjo kot hujši prekršek, za katero bi kršitelj poleg denarne kazni v višini 250 evrov dobil tudi 3 kazenske točke.

Vir: Žurnal24.si

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj