Na vsebino

Tihotapljenje migrantov: Vinska kraljica je “samo vozila taksi”

Iz včerajšnjega časnika Dnevnik:

Lidija Mavretič in njen mož Marko Hranilović sta na sodišču zavrnila navedbe tožilstva, da sta skupaj s Pakistancem Kako Alijem tihotapila sedem pakistanskih prebežnikov. Ali je krivdo priznal, kakšno kazen bo dobil, pa sodišče še ni odločilo.

»Ne priznam,« sta včeraj na vprašanje sodnice Katarine Gabrijel - Muhič, ali priznavata krivdo, kratko in jasno odgovorila Lidija Mavretič in njen mož Marko Hranilović. Mavretičeva je v javnosti postala znana leta 1996 kot prva slovenska vinska kraljica, prav tako je (neuspešno) nastopala kot kandidatka SD na evropskih volitvah 2004.

Toda nič od tega ni bil razlog, da se je morala včeraj 43-letnica zglasiti na ljubljanskem okrožnem sodišču. Vzrok je bila obtožnica, da je 26. julija lani skupaj z 39-letnim možem in pakistanskim prosilcem za azil, 24-letnim Kako Alijem, poskušala pretihotapiti čez naše ozemlje sedem tujih prebežnikov brez dovoljenja za vstop v EU. Kot rečeno sta z možem to zanikala, medtem ko je Ali, edini, ki je v priporu, kaznivo dejanje priznal. Tožilka Zvonka Knavs zanj ni imela nobenega kaznovalnega predloga, kakšna kazen ga čaka, bo sodnica razsodila 16. januarja.

Po fante v gozdu

V obtožbi piše, da se je Ali, ki je bival v ljubljanskem azilnem domu, z neznanim članom hudodelske združbe dogovoril o prevozu sedmih migrantov, ki naj bi s pomočjo dveh vodnikov skrivaj prišli v našo državo. Šestindvajsetega julija popoldne naj bi čakali nekje med državno mejo in Sodražico. Dan pred tem sta se, tako tožilstvo, Ali in Mavretičeva, ki se ukvarja s taksi službo, slišala po telefonu in se dogovorila o plačilu 200 evrov na osebo. Plačilo bi bilo opravljeno prek Western Uniona. Na dogovorjeno mesto sta se nato pripeljala Mavretičeva z Alijem, ki sta v mercedes vzela tri Pakistance, ter Hranilović, ki je v opel insignio vzel štiri. Nekoliko kasneje so jim pot že prekrižali policisti. Prebežniki so jim razložili, da so za pot od BiH do Slovenije oziroma Italije odšteli od 2500 do 3200 evrov. Eden od njih je še povedal, da je družina za pot od Pakistana do Turčije plačala 1200 ameriških dolarjev, od Turčije do Grčije 1500 evrov in od tam do Bosne 800 evrov.

Ali je zaslišan pred preiskovalnim sodnikom povedal, da je nekega moškega, ki ga ne pozna, spraševal za prevoz do Trsta in ta ga je napotil do taksistke z imenom Tania. To (Mavretičevo) je nato poklical in ji povedal, da bo »treba iti po neke fante, ki čakajo v gozdu«. Že v Ljubljani naj bi ji povedal, da nimajo dokumentov. Kot je dejal, se je pogovarjal samo z njo, z moškim voznikom (Hranilovićem) je bila v stiku ona. Ali je bil sicer zaslišan dvakrat. Drugič so mu povedali, da Mavretičeva krivdo zanika in pripoveduje drugače kot on. Nekaj časa je odgovarjal na vprašanja, potem pa prosil za prekinitev, nakar se ni želel več zagovarjati. Je pa takrat izjavil, da vse, kar je povedala Mavretičeva, drži, sam pa da priznava krivdo.

Prepoteni, mokri, izmučeni

Obtoženka se je zagovarjala, da jo je neki moški res klical zaradi prevoza naslednji dan. Pobrala ga je na Dolgem mostu v Ljubljani. V polomljeni angleščini ji je naročil, da gresta do njegovih prijateljev 30 minut stran. Najprej ji je za lokacijo navedel Sodražico, kasneje Loški Potok. Imela je slab občutek, ni se počutila varno, zato je poklicala moža, ki je nato vozil za njo. Potem pa je zagledala več moških, ki so stekli do moževega avta, trije pa so se znašli tudi v njenem taksiju. »Bili so prepoteni, mokri, umazani, smrdeli so in bili vidno izmučeni,« je razložila. Rečeno ji je bilo, naj odpelje, ko so srečali policijsko vozilo, pa, da naj pelje hitreje. Najprej je to storila, potem pa ustavila in rekla, naj gredo ven. Ubogali so jo vsi, razen moškega, s katerim se je pripeljala iz Ljubljane. A ko je še enkrat ustavila in rekla, naj odide, je to storil. Potem pa ji je policijsko vozilo zaprlo pot.

Na sojenju, ki zdaj čaka Mavretičevo in Hranilovića, bodo zaslišali tudi Alija, a kot pričo. Toda morali bodo počakati, da mu bo prej izrečena pravnomočna sodba. Danes je obramba večkrat ponovila, da je v preiskavi Mavretičevo razbremenil in izjavil, da »gospa ni nič kriva v tej zadevi«. Obtoženca z zagovornikoma Vlasto Petrucci iz Odvetniške družbe Čeferin in Bojanom Celarjem sta zahtevala sojenje pred sodnim senatom (in ne sodnikom posameznikom). »Zato, ker je zadeva javna, odmevna in se o njej kar naprej piše,« je navedla Petruccijeva.

Vir: Dnevnik

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj