Na vsebino

Slovesno odprtje festivala in bogat sobotni program

Sobotni del dogajanja kamišibaj festivala, ki se je odvijal 16. septembra, je bil prestavljen v čudovit ambient Cerkve Svetega Duha.

Ob 11. uri je potekalo uradno, slovesno odprtje festivala, saj sta vse ljubitelje tovrstne umetnosti pozdravile podžupanja občine Črnomelj, Maja Kocjan, državna selektorica za kamišibaj gledališče, Silva Karim, soorganizatorica festivala, vodja JSKD OI Črnomelj, Helena Vukšinič in predsednik društva Kamišibaj Slovenije, Boštjan Oder. Slovesnemu odprtju je sledil prvi del programa za otroke, na katerem se je predstavilo devet ustvarjalcev kamišibaj zgodb.

Tudi v popoldanskem delu dogajanja, ki se je začel ob 17. uri ni manjkalo humorja in navihanih zgodb, saj se je prestavilo deset ustvarjalcev s predstavami za otroke. V obeh delih dogajanja za otroke, ni manjkalo poučnih zgodb, ki so bile pripovedovane ob čudovitih ilustracijah in v številnih slovenskih narečjih.

Ob 19. uri je sledilo slovesno odprtje razstave Silve Karim, pedagoginje, ilustratorke, oblikovalke in odlične kamišibajkarice, katero je predstavila profesorica likovne umetnosti, Vesna Marion. Silvine kamišibaj ilustracije, ki so postavljene na ogled v razstavi, kažejo na celovit pristop k tematiki; tako od izbire zgodbe kot tudi prave slikarske, risarske ali grafične tehnike. Razstava ilustracij z naslovom »Svet iz mojega butaja«, je na ogled v cerkvi Svetega Duha do 1. oktobra. Odprtje razstave so s petjem ljudskih pesmi popestrile pevke vokalne skupine Djevojke.

Zatem je sledil še program za odrasle, na katerem se je predstavilo še »zadnjih« šestnajst ustvarjalcev s svojimi kamišibaj zgodbami. Na vseh treh delih sobotnega programa so nastopili tudi »domači«, belokranjski ustvarjalci, ki so deželo belih brez odlično »zastopali«. Strokovna komisija, ki jo letos sestavljajo lutkarica in kamišibajkarica Tatjana Grabrijan, psihologinja in urednica otroškega in mladinskega programa na RTV Slovenija, Martina Peštaj in akademski slikar Robert Lozar, bo na današnjem, nedeljskem delu dogajanja izmed vsemi 35 nastopajočimi, težko izbrala nagrajenca Zlatega kamišibaja za leto 2023. Vse dogodke v sobotnem delu je čudovito povezoval Aleksander Riznič.

Organizatorji dogodka, Kamišibaj Slovenije, KUD Zlata skledica, Občina Črnomelj, JSKD OI Črnomelj in Knjižnica Črnomelj se veselimo vašega obiska tudi danes.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj