Na vsebino

Grobišče pri partizanski bolnišnici Lesen kamen v Kočevskem Rogu

Bolnica Lesen kamen v Kočevskem Rogu je od ustanovitve v začetku poletja 1943 že v letu dni zrasla v eno največjih postojank.

Njena zgradba kaže značilnosti več obdobij. Postavljena je bila 20 minut od vasi Resa. Sredi marca 1943 so zgradili veliko barako za ranjence, ki je merila 12 krat 8 metrov, in dve manjši za zdravstveno osebje ter kuhinjo s shrambo. Kasneje je pridobila tudi operacijsko sobo. V bližini sta bila še skladišče in bunker za ranjence, v katerem je ob nemški ofenzivi bivalo 24 ranjencev z bolničarko. V njej so bili nameščeni predvsem lažje ranjeni in invalidi, na jesen 1944 pa so tam uredili tudi oddelek za nalezljive bolezni. V začetku jo je vodil dr. Franc Novak - Luka. V njej sta nekaj mesecev delovala dr. Andrej O. Zupančič Mike in dr. Božena Ravnikar - Nataša, ki sta skupaj s še nekaterimi zdravniki zasnovala načela organizacije slovenske vojne sanitete, po svoji izvirnosti edinstvene na svetu, v pogojih partizanskega vojskovanja.

Grobišče obroblja v obliki šesterokotnika nizek kamnit zid. V grobišču so urejene gomile. Ob grobišču stoji steber s posvetilom in imeni padlih. Avtor ureditve je arhitekt Miloš Lapajne.

Info tablo je postavilo Združenje borcev za vrednote NOB Semič.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj