Na vsebino

Slovesnost ob 79-letnici odhoda XIV. divizije na Štajersko

Občina Metlika, Združenje borcev (ZB) za vrednote NOB Metlika in Krajevna organizacija ZB za vrednote NOB Suhor so včeraj v Dolnjem Suhorju pri Metliki obeležili 79-letnico odhoda XIV. divizije na Štajersko.

XIV. divizija je vključevala najelitnejše partizanske brigade tedanjega slovenskega prostora: Tomšičevo, Šercerjevo, Gradnikovo in Prešernovo bojno skupino. Njena ustanovitev je oznanjala širjenje slovenskega partizanstva, v organizacijsko-vojaškem vidiku pa je bila pokazatelj uspešnega preoblikovanja v redno jugoslovansko armado.

Z namenom, da se na Štajerskem, kjer so se zadrževale številčno močnejše enote sovražnika, spremeni splošni položaj, okrepi slovenski osvobodilni boj in politična aktivacija množic, prepreči prisilna mobilizacija mlajših letnikov v nemško vojsko in namesto tega raje omogoči vpoklic v partizanske vrste ter razbremeni pritisk na narodnoosvobodilne sile v drugih okupiranih predelih, je bila na Štajersko odposlana najmočnejša enota slovenskega partizanskega gibanja.

Pohod se je začek 6. januarja 1944, ko je 1.122 dobro oboroženih borcev in bork v hudi zimi krenilo iz Suhorja pri Beli ikrajini na 310 km dolgo in mesec dni trajajočo pot čez Hrvaško proti Halozam (ciljna destinacija se je kasneje spremenila).

Prisotne sta pozdravila metliška županja Martina Legan Janžekovič in predsednik KO ZB za vrednote NOB Suhor Iztok Kočevar. Slavnostni govornik na letošnji slovesnosti pa je bil član predsedstva ZZB za vrednote NOB Slovenije Milan Gorjanc.

V kulturnem programu so nastopili Ženski pevski zbor društva upokojencev Metlika, pevski zbor Podružnične šole Suhor, učenci Laura Draginc, Kaja Popovič, Anja Plut, Sara Škof, Ana Draginc, Zala Plut, Nejc Nian Penič in Vid Žlogar, recitatorka Terezija Potočar Korošec, učenka Lina Rožman iz Glasbene šole Andreja Bajuka in Andrej Bajuk.

Program je povezovala Katja Pinter Željko.

Spominskega pohoda do kraja slovesnosti se je skupno udeležilo cca. 60 pohodnikov.

Vir: Občina Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj