Na vsebino

Smela vizija Gradca za naslednje desetletje

Grad Gradac (foto: Uroš Novina)
Grad Gradac (foto: Uroš Novina)

V metliški občini so se letos lotili priprave strategije razvoja občine do leta 2035 s katero želijo spodbuditi razpravo o dolgoročni viziji in prednostnih smereh razvoja druge največje belokranjske občine. Svojo vizijo in potrebe so v okviru strategije občine predstavili tudi v Krajevni skupnosti Gradac.

»Vse hiše so naseljene, večina krajanov je zaposlenih v belokranjskih podjetjih ali pa imajo svoja mikro in mala podjetja oziroma obrtniške delavnice. Center Gradca živi, v praznih stavbah so denimo stanovanja za mlade in nekakšen mini podjetniški inkubator oziroma "coworking" prostor. V industrijski coni delujejo inovativni podjetniki, grad Gradac pa je končno prenovljen.« Tako vidijo svojo krajevno skupnost čez 10 let člani sveta KS Gradac. Dotaknili so se tudi problematike propadajočega gradu, za katerega po njihovem ni smiselno, da postane drugi Otočec. »Prej vidimo tu prostor za kakšne zdravstveno - rehabilitacijske dejavnosti ali pa dom za premožnejše upokojence. Tako bi se v okolici lahko razvile podporne storitve za stanovalce gradu,« menijo v svetu gradaške krajevne skupnosti. Tudi za reko Lahinjo si želijo, da bi dobila nove sonaravne turistične vsebine. Okolju prijazen in trajnostni turizem bi razvijali predvsem s čolnarjenjem, ribolovom, izobraževalnimi delavnicami, ipd. »Nekaj krajanov bi ponujalo nastanitvene kapacitete, ampak tega ne vidimo kot poglavitno dejavnost za Gradac,« so zapisali.

Poleg omenjenega se jim zdi pomembna dobro delujoča oskrba starejših na domu, dotaknili pa so se tudi romske problematike. »Romi bi se preko raznih programov povsem socializirali in postali enakovredni člani družbe - ali pa jih ne bi bilo, če ne bi bili pripravljeni sprejeti teh vrednot in navad.« V Metliki bi morala po njihovem delovati kakovostna srednja šola, "tako da bi en razred otrok ostal tukaj", kadrovsko okrepljena občinska uprava pa bi skrbela za usklajen razvoj vseh krajevnih skupnosti ter izvajala konkretne projekte in aktivnosti za uresničitev te vizije.

Od vizije h konkretnim projektom

Poleg vizionarskih ciljev so podali tudi številne konkretne predloge za izboljšanje življenja v njihovi krajevni skupnosti. Med infrastrukturnimi projekti si želijo ureditve kanalizacije, javne razsvetljave, pločnikov in kolesarske steze v Kloštru, ureditve kanalizacije in optike gasilski dom Gradac in Okljuk, kolesarsko stezo Gradac, obnovo starih pomembnih stavb v centru kraja, pridobitev gradbenega dovoljenja za postavitev pločnikov in javne razsvetljave v Gradcu, od odcepa za Semič pri mostu do vasi Klošter ter povezane kolesarske steze Klošter – Ciglanca - gasilski dom.

Na področju turistično – športne infrastrukture izpostavljajo obnovo trim steze z ureditvijo učne poti Tropinek, ureditev kopališča na reki Lahinji, obnovo nekdanjega mostu ob stavbi KZ Metlika, mostova čez Lahinjo za pešce pri Okljuki ter realizacijo že predstavljenega projekta za kolesarki poligon (pumptrack) v Gradcu. Poleg tega želijo z različnimi ukrepi spodbuditi ponudnike k odpiranju turističnih in podpornih dejavnosti.

Na področju kulture in medgeneracijskega sodelovanja želijo v KS Gradac obuditi kulturno društvo, pripraviti različne prireditve, igre za starejše in najmlajše ter urediti park pri starem gasilskem domu. To pa je po besedah krajanov samo del pomembnejših projektov, za katere so prepričani, da so izjemnega pomena za celotno metliško občino, ne le za njihovo krajevno skupnost.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj